7/2019

PÄÄKIRJOITUS


Myö Liikutaa

Lappeenrannan uusi liikkumisohjelma on tiivistetty viestiin ”Myö liikutaa”. Liikkumisohjelman tavoitteena on lisätä lappeenrantalaisten liikkumista, aktiivisuutta ja yhteisöllisyyttä. Tuon tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan yhteistä tekemistä. Oma tärkeä roolinsa on siinä niin kunnilla kuin eri urheiluseuroilla. Lisää liikkumista kaivataan varmasti myös koko Etelä-Karjalan alueella. Ja lisää yhteistyötä sen työn edistämiseksi. Mielestäni tämän yli kuntarajojen ja alueen eri seuroja koskevan yhteistyön koordinaattorin tehtävä lankeaisi luontevasti Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry:lle.

UKK-instituutti julkaisi uudet liikkumisen suositukset. Ne ovat armollisempia kuin edelliset ohjeistukset. Uusissa suosituksissa huomioidaan lyhyetkin liikkumishetket, arjen kaikki aktiivisuus sekä huomioidaan ensimmäisen kerran riittävän palautumisen ja unen merkitys. Näitä asioita meidän kaikkien on hyvä tuoda esille kun innostamme itsemme lisäksi muita liikkumaan. Jokaisella askelella on merkitys, tärkein on ehkä se ensimmäinen. Liikkumisen ohella tuo oivallus pätee myös moneen muuhun , vaikkapa liikuntaa edistävään yhteistyöhön. 

Yhteistyöterveisin
Pasi Koistinen, Liikuntajohtaja
Lappeenrannan kaupunki


SEURATOIMINTA


Etelä-Karjalan Urheilugaala ja ansioituneiden palkitsemiset 31.1.

On jälleen aika muistaa vuoden 2019 onnistujia, seura-aktiiveja ja muita palkintonsa ansainneita. Etelä-Karjalan Urheilugaalassa, 31.1. 2020 palkitaan joukko onnistujia ympäri maakuntaa.
Tänä vuonna haluamme nostaa aktiivisten perheiden merkitystä seuratoiminnassa sekä liikunnassa ja urheilussa yleensäkin. Perheen merkitystä voi tarkastella monesta eri näkökulmasta, esim. seuratoiminnassa tai urheilevan nuoren taustatukena.
Lue lisää

Sykäyksen kolmas lähijakso: markkinointiviestintä ja sponsorointi

Kolmannen lähijakson aikana kumottiin digitaaliseen markkinointiin ja sponsorointiyhteistyöhön liittyviä uskomuksia. Kouluttajanamme toimi urheilumarkkinoinnin lehtori Aila Ahonen Jyväskylän Ammattikorkeakoulusta. Lue lisää Sykäys-blogista Linkki. Viestinnän ja markkinoinnin koulutus järjestetään kaikille alueen seuroille avoimena 19.11. klo 17.30.

Seurafoorumit

Seurafoorumi on paikallinen urheiluseurojen, kunnan ja aluejärjestön yhteistyöfoorumi. Toiminta on kaikille avointa. Seurafoorumi kokoontuu säännöllisesti, vähintään vuosittain ja se on seuroille maksuton. Seurafoorumin tavoitteena on paikallisen liikunta- ja urheilukulttuurin vahvistaminen, tiedon jakaminen, vaikuttaminen ja osallistaminen. Toiminnalla kehitetään paikallista yhteistyötä. 

Syksyn seurafoorumit on pidetty Imatralla ja Savitaipaleella. Tulossa on vielä Lappeenrannan seurafoorumi 6.11.2019. Uusille kotisivuille seuratoiminnan osioon päivitetään loppuvuoden aikana oma välilehti seurafoorumille, josta löytyy jatkossa seurafoorumeissa käsitellyt asiat ja materiaalit.

Seuratuen haku aukeaa 12.11.

Seuratuki tulee haettavaksi 12.11.-10.12.2019. Viimeinen seuratuki-info pidetään Lappeenrannan seurafoorumin jälkeen 6.11. klo 19.30 urheilutalon kokoushuoneessa. Lisätietoa seuratuesta täältäLAPSET JA NUORET

Nuorten liikunta- ja hyvinvointineuvonta

Lukuvuoden ensimmäinen toimijatapaaminen järjestettiin 4.9. Imatran Kylpylällä. Viime lukuvuonna hyvää vahtiin peruskouluissa päässyt yksilöllinen neuvonta on syksyn aikana käynnistynyt tai käynnistymässä 
uusissa kunnissa ja nyt myös toiseen asteen oppilaitoksissa. Muun muassa Lappeenrannan, Savitaipaleen ja Taavetin lukiot sekä Saimaan ammattiopisto ovat käynnistäneet opiskelijoilleen neuvonnan osana 
opiskelupäivää. Opiskelijat ovat ottaneet tuen innolla vastaan. Lisätietoa ja apua nuorten liikuntaneuvonnan käynnistämiseen ja toiminnan esittelyvideon löydät täältä.


Kotikoutsi - luentosarjassa koulutusta nuorten urheilijoiden vanhemmille

Yleensä valmentajia ja urheilijoita koulutetaan, mutta harvemmin on lasten ja nuorten tärkeimmille tukijoille koulutusta. EKLU toteuttaa tänä syksynä EKSOTE:n ja Lappeenrannan liikuntatoimen kanssa yhteistyössä KOTIKOUTSI -luentosarjan. Vanhempien ja kodin rooli nuorelle urheilijalle on merkittävä. Miten vanhemmat voivat kannustaa urheilevaa nuorta ja millainen olisi nuoren urheilijan kokonaisvaltainen arki. Kotikoutsi kokonaisuudessa käsitellään näitä sisältöjä ravinnon, unen ja palautumisen sekä arjenhallinnan näkökulmasta. Koulutus sopii kaiken ikäisten lasten ja nuorten vanhemmille. Koulutuksen tarkoituksena on auttaa vanhempia huomioimaan liikuntaan ja urheilijoiden liittyviä tärkeitä asioita.

Syyskuussa kuussa luentosarjan ensimmäisessä osassa asiantuntijana toimi ravitsemusterapeutti Jonna Alhonen, jonka alustuksella syvennyttiin nuorten urheilijoiden ravitsemukseen. Mistä koostuu monipuolinen ravinto ja mitä huomioita nuorten urheilijoiden kohdalla tulee tehdä. Lokakuussa aiheena oli uni ja palautuminen, johon kuulijat perehdytti neurologinen asiantuntija ja sairaanhoitaja Tuija Halko-Liukkonen. Aiheet herättivät hyvää keskustelua vanhempien kesken. Luennoilla on myös varattu aikaa keskustelulle, jossa saa vertaistukea arjen haasteisiin sekä voi jakaa hyviä käytäntöjä toisten vanhempien kanssa.

Marraskuussa on tulossa vielä kolmas ja viimeinen osio syksyn luentosarjaan, jossa aiheena on arjenhallinta. Nuorilla urheilu voi viedä jo paljon aikaa arjessa ja sen myötä tulee erilaisia haasteita arjen sujuvuuteen. Arjenhaasteisiin perehdytään kolmessa puheenvuorossa. Psykologi Kaisu Rantamäki lähestyy aihetta psyykkisen tukemisen näkökulmasta, miten kotijoukot voivat osaltaan tukea nuorta urheilun tuomien haasteiden kanssa. Kaisu Rantamäki on myös itse entinen superpesispelaaja ja ollut mukana psyykkisen valmentajan roolissa joukkueurheilussa. Kouluterveydenhoitaja Hanna Alatalo nostaa esille seikkoja, joihin hän on törmännyt työssään nuorten kanssa ja EKSOTE:lta ehkäisevän päihdetyön suunnittelija Minna Piirainen lähestyy aihetta urheilun parissa esiintyvien lieveilmiöiden näkökulmasta.

Jokainen koulutus kerta on oma kokonaisuus, jos aiemmat on jäänyt niin välistä niin tervetuloa kolmanteen osaan paikalle. 

Ma 25.11. klo 17.30-19.30, Pallon liikuntahallin auditorio
KOTIKOUTSI: Arjenhallinta

Mikä on vanhemman rooli urheilevan nuoren elämässä? Kuinka tukea nuoren psyykettä? Mikä on päihteiden rooli?


AIKUISLIIKUNTA


Valtakunnalliset Porraspäivät liikuttaa väkeä taas marraskuussa

Eduskunta haastaa suomalaiset pois hissistä ja portaisiin

Valtakunnallisia Porraspäiviä vietetään 4.–10.11.2019, ja tänä vuonna myös eduskunta on ilmoittautunut mukaan teemaviikkoon. Suomen ehkä kuuluisimpien portaiden nousijat haastavat samalla kaikki suomalaiset valitsemaan terveytensä ylläpitämiseksi portaat hissin sijaan marraskuun ensimmäisellä viikolla.

Portaiden kutsu on kuultu eduskunnassa ennenkin: Jo vuonna 2009 taloon perustettiin Rappuremmi, joka sitoutui kapuamaan portaita aina kun on tilaisuus. Myös eduskunnan kansainvälisellä osastolla käydään päivittäistä kisaa Portaiden herruudesta.

Valtakunnalliset Porraspäivät on opetus- ja kulttuuriministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön rahoittaman Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelman vuosittainen maksuton tempaus. Sen avulla halutaan kiinnittää huomiota etenkin työyhteisöissä arkiliikunnan terveyttä edistäviin vaikutuksiin. Varsinkin istumatyötä tekevät saavat paljon terveyshyötyjä pienillä valinnoilla, kuten päivittäisellä portaiden nousulla. 

– Porraspäivät nostaa esiin liikkumisen hyötyjä, joita voi saavuttaa ilman urheilullisia urotekoja. Portaissa kävely herättää lihakset sekä aineenvaihdunnan lepotilasta, johon keho istuessa vaipuu. Jo minuutinkin mittaisella liikunnalla on suotuisia vaikutuksia, muistuttaa KKI-ohjelman kehittämispäällikkö Miia Malvela.

Kampanjaan voi ilmoittautua mukaan osoitteessa www.porraspaivat.fi. Sieltä voi myös printata tsemppimateriaaleja laitettavaksi vaikka hissin viereen tai portaisiin. Mukaan ilmoittautuneiden kesken arvotaan tuotepaketteja.

Lisätietoja: KKI-ohjelma, kehittämispäällikkö Miia Malvela, puh. 050 443 2376, miia.malvela@likes.fi

Porraspäivien kunniaksi kansanedustajat kipusivat portaisiin. (Kuva: Hanne Salonen/Eduskunta)

Vapaaehtoisia tarvitaan 6.12. Itsenäisyyspäivän Kunniavartioon Lpr:n Sankarihautausmaalle. Eri seurojen jäsenet ja kannattajat ovat ennekin yhdistäneet voimansa ja kunnioittaneet Sankarivainajia osallistumalla edellisvuosien Kunniavartioon. Toivon, että myös tapahtuu tänä vuonna.

Vuonna 2017 koossa oli n. 1600 henkeä (varusmiehiä n. 900) ja vuonna 2018 401 henkeä (varusmiehet olivat Itsenäisyyspäivän Valtakunnallisessa paraatissa Mikkelissä).

Tänä vuonna kaikki 15-vuotta täyttäneet voivat osallistua. Tietoa tapahtumasta saa levittää vapaasti. Kaveria eikä Veteraania jätetä!

Paavo Pulli
P. 040 867 5217