Eräviikko 2021

Ensimmäinen maakunnallinen Eräviikko järjestettiin 22.-26.2.2021. 

Eräviikko on luontotiedon ja -taitojen teemaviikko varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa. Eräviikkoa toteutti 26 varhaiskasvatuksen ja 18 perusopetuksen yksikköä kahdeksassa kunnassa. Eräviikon koordinoinnista vastasi EKLU yhdessä Erähiihtotoimikunnan kanssa. Lisäksi koulujen ja päiväkotien maakunnallisina kumppaneina toimivat Saimaa Geopark, Suomen Luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiö, Luonto- ja tiedekeskus Saimaarium. Kumppanit tarjosivat palveluitaan yksiköille ja toteuttivat luontotiedon ja -taitojen oppitunteja, retkiä ja tapahtumia. Koulut ja päiväkodit tekivät myös yhteistyötä paikallisten yhteistyökumppanien kanssa. Osa yhteistyöstä siirtyi koronan vuoksi etäyhteydellä järjestettäväksi tai järjestetään myöhemmin kevään 2021 aikana. Imatran liikuntapalvelut ja Lappeenrannan liikuntatoimi osallistuivat Eräviikon toteutukseen kuntalaisille suunnatuilla luontoliikunnan kampanjoillaan. 

OSALLISTUJIEN PALAUTE 

Eräviikko koettiin laajasti onnistuneena, innostavana ja yhdistävänä teemaviikkona, jolle toivotaan jatkoa.  

” Eräviikko oli innostava ja antoi elämyksiä. Tuulen tuiverrus hiihtäessä, suojapaikka saaren takana, erilaiset jäljet olivat lapsista ihania”

”Meillä oli todella hieno viikko. Lapset pitivät toiminnasta ja opimme erätaitoja ja yhdessä toimimisen taitoja”

”Metsä ja luonto on meille tärkeä ja mukana toiminnassamme koko vuoden. Nyt eräviikon aikana metsäretkiä tehtiin normaalia enemmän ja huomasimme, kuinka paljon sekä lapset että aikuiset niistä nauttivat”

”Eräviikko lisäsi näin korona-aikana yhteisöllisyyttä ja yhdessä suunnittelua, vaikka emme yhdessä olleetkaan toteutushetkellä” 

”Erittäin kiva piristysruiske koronatalveen” 

”Eräviikko koettiin innostavana ja verkostoivana asiana” 

”Eräviikko toi mukanaan myös yhteisöllisyyttä ja hyvää henkeä.” 

”Eräviikko oli mukavaa vaihtelua arkeen. Oli hyvä, kun saatiin paljon ulkopuolista apua.” 

”Eräviikon ansiosta saimme uusia kontakteja” 

”Tällainen yhteistyö alueen toimijoiden ja koulujen kanssa on tärkeää ja mielellämme teemme sitä jatkossakin.” 


RAPORTIT 

Koulujen ja päiväkotien raporteista käy ilmi mitä kaikkea lapset ja nuoret pääsivät Eräviikolla tekemään. Lisäksi olemme koonneet Eräviikon kuvia ja videoita tänne. Parhaat toteutukset -webinaarissa toteuttajat kertovat itse mitä Eräviikolla 2021 tehtiin. Sosiaalisessa mediassa eri tahojen julkaisuja #EKeräviikko #EKeräviikko2021. 


KILPAILUT 

Eräviikolla järjestettiin kilpailuja, joihin yksiköt saivat osallistua. Eräaiheisen piirustuskisan voittajakuvasta (Fiina Myllys, 4. luokka, Kangasvarren koulu) tehdään vuoden 2022 Etelä-Karjalan Eräviikon juliste. Eräviikon logokisan voittajateosta (Riikka Poutiainen, 8 lk. Ruokolahden koulu) käytetään jatkossa Etelä-Karjalan Eräviikon tunnuksena. Valokuvakilpailun voittajaryhmä, Lappeen koulun 6. luokka (kuva: Nick Riihelä ja Tommi Ahokainen). Palkintona EKLU:n järjestämä luontoseikkailupäivä. Taipalsaari palkitaan Saimaa-ilmiön kulttuuriesityskellä.


63. ERÄHIIHTO 

Eräviikon päätteeksi järjestettyyn 63. Erähiihtoon 27.-28.2. osallistui yhteensä yli 1000 hiihtäjää. Erähiihdon tunnelmia Instagramissa. Etelä-Karjalan Eräviikko jatkaa Erähiihdon pitkää luontoliikunnan perinnettä, ja siirtää sitä maakunnassamme uusille sukupolville.  


Etelä-Karjalan Eräviikko järjestetään seuraavan kerran 21.-25.2.2022. Syksyllä 2021 kutsumme yhteistyökumppanit, kunnat sekä varhaiskasvatus- ja perusopetusyksiköt mukaan viikon toteutukseen. 

Etelä-Karjalan Eräviikko 2021 mukaan ilmoittautuneet yksiköt

Heituinlahden esiopetus ja ryhmis
Hovinpellon päiväkoti
Joutsenon koulu Ravattilan toimipiste
Joutsenon päiväkoti
Joutsenon päiväkoti/esiopetus
Kangasvarren koulu
Karhuvuoren päiväkoti
Kaukaan koulu
Keltun päiväkoti, Lappeenrannan kaupunki
Kesämäen päiväkoti / Velhot
Kesämäen yläkoulu
Kimpisen koulu
Korvenkylän koulu
Korvenkylän päiväkoti, eskari
Lappeen koulu
Lappeenrannan steinerkoulu
Lauritsalan koulu, jopo-luokka
Lauritsalan leikkikerho
Lemin koulukeskus
Lönnrotin koulu
Mansikkalan esiopetus
Otsolan 0-2 luokat
Peltolan päiväkoti
Perhepäivähoito Joutseno/Lauritsala
Perhepäivähoito/Savitaipaleen varhaiskasvatus
Pilke päiväkoti Norppa
Pontuksen päiväkoti
Päiväkoti Karhunpesä
päiväkoti kissankello
Päiväkoti Punahilkka
Ruokolahden esiopetus
Ruokolahden koulu
Saimaan koulu
Savitaipaleen kivikoulu eskarit/viskarit
Savitaipaleen koulukeskus
Simpeleen koulu
Simpeleen päiväkoti
Sinikello
Taavetin koulu 1-6.lk
Taavetin päiväkoti
Taipalsaaren Kirkonkylän koulu eskarit
voisalmen päiväkoti/esiopetus
Vuoksenniskan alueen esiopetus
Vuoksenniskan koulu
YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.
YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.