LAPPEENRANTA

Perusaste


Mahdollisuudet yhdistää opiskelu ja urheilu yläkoulussa koostuu useasta vaihtoehdosta. Lappeenrannassa urheilun ja opiskelun yhdistäminen onnistuu liikunnan ja urheilun painotusluokilla sekä torstaiaamuisin toteutuvassa koulu-seura yhteistyössä ns. urheiluakatemia-aamussa.

Painotusluokille haetaan kaupungin ohjeiden mukaisesti ja urheiluakatemiatoimintaan haetaan EKLU:n kautta. Kaikki kilpaurheilua harrastavat nuoret voivat hakea urheiluakatemiatoimintaan. Urheiluseura tekee omat päätöksensä siitä pystyykö tarjoamaan lajiharjoituksia torstaiaamuisin. Oppilaat, jotka eivät osallistu seurojen lajiharjoituksiin osallistuvat yleisvalmennusryhmiin, jossa harjoitellaan liikunnanllisia taitoja monipuolisesti. 

Viikkorytmi yläkoulut:

Torstaiaamu  7. lk, 8. lk ja 9. lk


Lappeenrannan painotusluokat


Lappeerannan yläkoulujen painotusluokille haetan 6lk. keväällä. Haku tapahtuu 7. luokalle ilmoittautumisen yhteydessä https://wilma.lappeenranta.fi/


Kimpisen koulu: Olympiakomitean urheiluyläkoulu

Kimpisen koulu on yksi Olympikomitean urheiluyläkouluista. Oppilailla on mahdollisuus hakea urheiluluokalle liikuntapainoitteiselta luokalta ja jääkiekkoluokalta. Urheiluluokalla on tarkoitus yhdistää kilpaurheilun harrastaminen ja koulunkäynti luontevasti yhteen. Urheiluluokkalaisilla on 10h liikuntaa viikossa koulupäivien yhteydessä. Urheiluyläkouluun hakeudutaan valtakunnallisen soveltuvuuskokeen kautta, joka mittaa keskeisiä taitoja ja ominaisuuksia.


Jääkiekkopainotteinen opetus - Kimpisen koulu

Opetuksen tavoitteena on jääkiekon lajitaitojen, yleisten motoristen ominaisuuksien kehittäminen, sekä pitkäjänteisen työskentelyn merkityksen ymmärtäminen opiskelussa, urheilussa ja muussa elämässä.

Painotusopetusta annetaan 7. luokalla 2 tuntia viikossa sekä 8. ja 9. luokilla 4 tuntia viikossa. Opetus tapahtuu pääasiassa jäähallissa, jäiden tulosta niiden sulattamiseen ja muulloin pääosin urheilutalossa oheisharjoitteiden parissa.

Oppilaat jääkiekkoluokalle valitaan pääsykokeen avulla.


Kimpisen koulu: liikuntapainotus luokka

Liikuntapainotteiset opinnnot ovat suunnattu oppilaalle, jolla on monipuolinen kiinnnostus liikuntaan. 


Kesämäenrinne: Olympikomitean urheiluyläkoulu

Kesämäenrinteen koulu on yksi Olympikomiten urheiluyläkouluista. Oppilalla on mahdollisuus hakea liikuntapainotteiselle urheiluluokalle, jossa tarkoitus on yhdistää kilpaurheilun harrastaminen ja koulunkäynti luontevasti yhteen. Urheiluluokkalaisilla on 10h liikuntaa viikossa koulupäivän yhteydessä. Urheiluyläkouluun hakeudutaan valtakunnallisen soveltuvuuskokeen kautta, joka mittaa keskeisiä taitoja ja ominaisuuksia.


Sammonlahden koulu: liikuntapainotus

Sammonlahden koulun liikuntapainotuslinja sopii kaikille liikunnasta ja urheilusta kiinnostuneille tai urheiluharrastuksessaan jo pidemmälle ehtineille nuorille. Liikuntapainotustunneilla harjoitetaan monipuolisesti motorisia, fyysisiä, psyykkisiä sekä lajitaitoja. Tärkeitä elämäntaitoja opitaan Kasva urheilijaksi materiaalin avulla terveystiedon ja liikunnan tunneilla. 


Lauritsalan koulu: liikuntapainotteinen opetusryhmä

Liikuntapainotteinen opetusryhmä sopii oppilaille, jotka ovat innostuneita ja kiinnostuneita monipuolisesti liikunnasta. Monipuolisesti eri liikuntalajeja oppilaiden valinnan ja vuodenajan mukaan. Tutustumista uusiin ja erilaisiin lajeihin. Oman lajin harjoittelu on mahdollista tuntien puitteissa sopimuksen mukaan.

Joutsenon koulu

Joutsenon koulusta voi hakea mukaan urheiluakatemiaharjoituksiin. Osallistuminen suunnitellaan yksilöllisesti. Joutsenon koulussa toimii hyvinvointipainotteinen luokka, johon kannattaa joutsenolaisen urheilusta kiinnostuneen nuoren hakea.


Ajankohtaiset tiedot löytyvät parhaiten Lappeenrannan kasvatus- ja opetustoimen sivuilta.


Toinen aste

Kimpisen lukio

Lappeenrannan Lyseon lukio

Itä-Suomen koulun lukio

IB-lukio

Saimaan ammattiopisto


Etelä-Karjalan Urheiluakatemiassa urheilijat opiskelevat paikallisissa oppilaitoksissa ja valmentautuvat urheiluakatemiassa. Kaikissa Lappeenrannan toisen asteen oppilaitoksissa opiskelijalla on mahdollisuus osallistua  urheiluakatemiatoimintaa, jolloin urheilijat voivat valmentautua tavoitteellisesti opiskelun ohella ja urheilu on osa opintosuorituksia. Aamuharjoituksia on kolmena aamuna viikossa. Tutustu tarkemmin opintotarjontaa oppilaitosten omilta sivuilta.

Saimaan ammattiopistossa sporttimerkonomilinja on erityisesti urheilijoille suunnattu. Sporttimerkonomikoulutuksessa on mahdollisuus sovittaa yhteen opiskelu ja täysipainoinen harjoitteleminen ja kilpaileminen omassa lajissa.

Sporttimerkonomi

Viikkorytmi toinen aste:

Tiistaiaamu

Keskiviikkoaamu

Perjantaiaamu

Korkea-aste

LAB ammattikorkeakoulu

Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa opiskelun ja urheilun yhteensovittaminen on yhdistelmä urheilijan omaa aktiivisuutta, korkea-koulun yksilöllistä opinto-ohjausta ja urheiluakatemian tukea. 

Akatemiaurheilijoiden Sportfolio-opinnot LAB:ssa

Korkea-asteella opiskelevat akatemiaurheilijat voivat suorittaa vapaasti valittavia opintopisteitä omaan urheilu-uraansa liittyvillä tehtävillä. Näiden ns Sportfolio-opintojen suorittamisesta tulee sopia erikseen akatemian edustajan kanssa. LAB ammattikorkeakoulun Lappeenrannan yksikön opiskelijoilla on mahdollisuus näihin Sportfolio-opintoihin, jotka ovat vapaasti valittavia, valmentautumiseen ja urheilijana kasvamiseen liittyviä opintoja. Opintojen laajuus on enimmillään 15 op. Akatemiaurheilijan tulee hyväksyttää kyseiset opinnot osaksi henkilökohtaista opintosuunnitelmaansa. 

Lisätiedot Sportfolio-opinnoista  alla olevasta materiaalista.

Moveopalvelut

Kaikille opiskelijaurheilijoille (LUT ja LAB) tarjotaan ilmaiseksi liikuntapalvelu MOVEOn tilojen ja palveluiden käyttö. Tämä sisältää kuntosalille pääsyn, ryhmäliikuntojen käytön sekä liikuntasalien varausmahdollisuuden varauskalenterista https://avoinna24.fi/moveo/reservation.

Kuntosalin pääsyoikeudet päivitetään  urheiluakatemianimilistan perusteella avaintägeihin, jotka opiskelijat saavat opintojen yhteydessä. Ryhmäliikuntatunneille pääsyyn oikeuttavan jäsentarran voi noutaa Aalef-kampuskaupasta tai KOE opiskelijakunnan toimistolta.


Motiivin hyvinvointipalvelut

Motiivi hyvinvointipalveluiden tarjonnasta opiskelijaurheilijat voivat käyttää palveluita listahinnoin