Kuukauden reitit

Joulukuu 2023

Vuoksen kulttuurireitti, Imatra

Sijainti: Koskikatu 1, 55120 Imatra

Pituus: 12,9 km

Teema: Muinaiskohteet

Kuvaus reitistä: Vuoksen kulttuurireitti kiertää Vuoksen ympärillä rantaraitteja ja siltoja pitkin. Esteetön maisemareitti kiertää Kruununpuistossa ja Vuoksen varrella ja on kuljettavissa läpi vuoden!

Reitin varrella: Kruununpuisto, Imatrankosken kirkko ja kirkkopuisto, Imatrankosken vanha asemamiljöö, Veteraanipuisto, Siitolan kartano, Pyhän Nikolauksen kirkko ja Vedenpyhityspuisto, Sienimäen kartano, Neitsytniemen kartano, Tainionkosken uoma, Työväen asuntomuseo, Tainionkosken kirkko, Siitolan lauttapaikka, Kulttuuritalo Virta, Pässiniemen alue.


Marraskuu 2023

Äpätinkangas, Rautjärvi

Sijainti: Latvajärventie 523, 56730 Rautjärvi

Pituus: 1,0 km

Teema: Erikoiset luontokohteet

Kuvaus reitistä: Äpätinkankaan alue sijaitsee Kekäleniemen kylässä. Äpätinkangas sai luonnonsuojelualueen aseman loppuvuodesta 2019. Äpätinkankaan tekee ainutlaatuiseksi sitä kohdannut mittava myrskytuho. Kekäleniemen kyläyhdistys on toteuttanut Äpätinkankaalle luontopolun yhteistyössä Metsähallituksen kanssa. Luontopolku on kilometrin mittainen janareitti ja se kulkee helppokulkuista metsätiepohjaa.

Luontopolun päätepisteessä yhdistyy kuiva kangasmetsä ja järeät maalahopuut, Asta-myrskyn tuhot ovat konkreettisesti nähtävissä ja käsin kosketeltavissa.


Lokakuu 2023

Hukkavuoren luontopolku, Ruokolahti

Sijainti: Särkilahdentie 2999, 56440 Pohjalankila

Pituus: 8,9 km

Teema: Erikoiset luontokohteet

Kuvaus reitistä: Hukkavuoren luontopolku tarjoaa kulkijalleen kiehtovia elämyksiä. Hukkavuoren polkujen pituudet vaihtelevat 5-10 kilometrin välillä. Retkeilijällä on mahdollisuus valita myös lyhyempi 2 km pituinen reitti. Persoonalliset ja uniikit käsin tehdyt kyltitykset pitävät retkeilijän oikealla polulla. Näköalojen ja polun varrelta löytyvien yllätysten vuoksi kannattaa tehdä retki Hukkavuorelle!


Syyskuu 2023

Harjujen reitistö, Parikkala

Sijainti: Parikkalan tori, 59100 Parikkala

Pituus: 2,5 - 9 km

Teema: Erikoiset luontokohteet, sotahistoriakohteet

Kuvaus reitistä: Harjujen reitistölle pääset Parikkalan keskustasta. Reitistöön sisältyvät Sikoharjun luonnonsuojelualue, esteetön Rantaraitti ja Likolammen kuntopolku. Harjun päältä avautuu hienot näkymät Simpelejärvelle ja Harjulinnan urheilukentälle. Harjulla kulkevan polun varrella on Laatokan puolustajien muistomerkki.


Elokuu 2023

Kolmiköytisien kalliomaalaus, Ruokolahti

Sijainti: Kirjamoinniementie 33, Ruokolahti

Pituus: 0,8 km

Teema: Muinaiskohteet

Kuvaus reitistä: Ruokolahdelta, Saimaan rannalta, löytyy esi-isien taidetta kallioseinämästä lyhyen metsäkävelymatkan päästä. Maalauksen punamultaväri on säilynyt erittäin hyvänä ja voimakkaan värisenä. Kalliomaalaus on tehty 4 700-3 700 vuotta sitten Suursaimaa -vaiheen jälkeisenä aikana. Kohteen parkkipaikalla on Saimaa Geoparkin opaste. Toinen opaste löytyy rannasta, kalliomaalauksen läheltä.


Heinäkuu 2023

Pirunkirkko ja Linnavuori, Rautjärvi

Sijainti: Kangaslammentie 289, 56800 Rautjärvi

Pituus: 0,5 km

Teema: Erikoiset luontokohteet

Kuvaus reitistä: Pirunkirkko on kivikorkea luola, joka on saanut nimensä sen holvimaisesta katosta. Ihmiset uskoivat ennen vanhaan, että itse piru rakensi luolan kirkokseen, jotta ihmisillä olisi paikka jossa palvoa häntä.

Isovihan aikaan paikalliset asukkaat käyttivät luolaa pakopaikkana. Tarina kertoo, että kuuluisa parantaja Pohu-Matti keitteli taikajuomia ja rohdoksia Pirunkirkossa. Luolan lähellä on perimätiedon mukaan aarre, joka odottaa edelleen löytäjäänsä.

Luolan suulta lähtee polku Linnavuoren huipulle. Polku on selkeä, mutta erittäin jyrkkä. Ylhäältä aukeavat maisemat yli lähiseudun, Venäjän puolelle saakka. 


Kesäkuu 2023

Mellonlahden luontolenkki, Imatra

Sijainti: Imatrankoskentie 1, 55100 Imatra

Pituus: 3,6 km

Teema: Erikoiset luontokohteet

Kuvaus reitistä: Mellonlahti Imatrankosken alapuolella on keidas kaupungin keskustan läheisyydessä. Luontolenkillä pääset Imatrankosken ja Vuoksen luontoon aivan kaupungin keskustassa. Mellonlahti on eristetty Vuoksesta penkereellä, ja se muodostaa aivan oman eliöyhteisönsä, kun Vuoksen vesi ei virtaa sen kautta.

Kuukansaaressa Mellonlahdella on nuotiopaikka, jonne pääsee siltaa pitkin pengertieltä tai rantapolun kautta.

Mellonmäellä sijaitsevat Mellonmäen hyppyrimäet ja kuntoportaat. Mäen huipulla on myös kota, jossa voi pitää evästauon.


Toukokuu 2023

Pöröpeikon polku, Parikkala

Sijainti: Peruspohjantie 536, 56800 Parikkala

Pituus: 3,3 km

Teema: Erikoiset luontokohteet

Kuvaus reitistä: Pöröpeikon polku kulkee jylhissä maisemissa ja on vaativa mäkisen maastonsa vuoksi. Polku kiipeää kallioiden laella ja synkissä kuusikkonotkelmissa. Pienen Pörölammen rannalla on laavu, tulipaikka ja vuokrasauna. Polun varrella on erikoisia jääkauden jälkiä. Itse peikko seuraa polun kulkijoita kalliolta. 


Huhtikuu 2023

Reitti: Hiitolanjoki, Kangaskoski

Sijainti: Rautjärvi

Teema: Erikoiset luontokohteet

Kuvaus reitistä: 
Rautjärvellä sijaitsevassa Hiitolanjoessa elää Suomen viimeinen alkuperäinen ja täysin luonnonvarainen järvilohikanta. Hiitolanjoki tulee vapautumaan vaelluskalojen kulkureitiksi, ja lisääntymisalueeksi, kun kolme uutta koskea vapautuu voimantuotannosta. Nämä ovat Ritakoski, Lahnasenkoski ja Kangaskoski. 

Kangaskoski on lähellä Venäjän rajaa. Teollinen historia Kangaskoskella on yli sata vuotta vanha. Kangaskosken voimalaitos valmistui vuonna 1925.  Kangaskosken voimalaitoksen tuotanto lakkasi kesällä 2021, jonka jälkeen pato purettiin ja koski ennallistettiin vaelluskaloille. Kangaskoksen vanhan voimalan läheisyydessä sijaitsee esteetön käymälärakennus ja hieman joenvartta alaspäin myös laavu ja esteetön grillikatos.


Maaliskuu 2023

Reitti: Kummakiven geologinen reitti

Sijainti: Ruokolahti, Hauklappi

Pituus: 2,5 km (rengasreitti) tai 1,0 km parkkipaikalta Kummakivelle ja takaisin

Teema: Erikoiset luontokohteet, muinaiskohteet

Kuvaus reitistä: 
Etelä-Karjalan erikoisuus, Ruokolahdella sijaitseva Kummakivi on myös talviretkikohde. Noin seitsemän metrin pituinen siirtolohkare lepää kapea-alaisella kallioalustalla koskettaen sitä vain 0,5 neliömetrin alueelta. Jääkauden jäätikön kuljettama lohkare on pysähtynyt jään sulaessa juuri silokallion korkeimmalle kohdalle. Kummakivi on rauhoitettu luonnonsuojelulailla luonnonmuistomerkiksi.


Helmikuu 2023

Reitti: Lammassaaren georeitti

Sijainti: Imatra, Lammassaari

Pituus: ~3,4 km

Teema: Muinaiskohteet

Kuvaus reitistä: 
Lammassaaren georeitti on kulttuurihistoriallisesti monipuolinen. Reitillä pääset tutustumaan kolmeen eri aikatasoon ikivanhan kallioperän, hiekkarinteiden ja muinaisrantojen kautta. Reitillä on useita Saimaa Geoparkin opasteita. Lähtöpisteellä olevaan karttaan on merkitty kolme eri reittivaihtoehtoa. Voit myös yhdistellä eri reittivaihtoehtoja mielesi mukaan!


Tammikuu 2023

Reitti: Haukkavuoren näköalapaikka

Sijainti: Haukkavuorentie 235, 56800 Rautjärvi

Pituus: 1,6 km

Teema: Sotahistoriakohteet

Kuvaus reitistä: 
Haukkavuoren historiallinen rajapaikka on Etelä-Karjalan korkein kohta! Parkkipaikalta näköalapaikalle matkaa on noin 800 metriä. Haukkavuori on historiallinen rajapyykki, sillä sen kautta ovat kulkeneet Pähkinäsaaren, Täyssinän ja Uudenkaupungin rauhojen rajalinjaukset. Haukkavuorella kulkee myös 4,4, kilometrin mittainen luontopolku.

OPASTETUSTI HAUKKAVUORELLE pääset Neljän kukkulan kierroksen ensimmäisellä etapilla lauantaina 21.1.2023 klo 11.00-12.30.


Joulukuu 2022

Reitti: Jääkausipolku

Sijainti: Parikkala, Uukuniementie 944

Pituus: 9,5 tai 13,6 km

Teema: Muinaiskohteet

Kuvaus reitistä: 
Jääkausipolku on nimensä mukaan jääkausien jälkiä esittelevä reitistö. Voit valita pidemmän loivapiireisemmän (13,6 km) tai lyhyemmän jyrkkäpiirteisemmän reitin (9,5 km). Huttumalja on mannerjään vetäytyessä syntynyt suppa eli harjukuoppa, jonka halkaisija on 60 metriä ja syvyydeltään 25 metriä. Huttumalja sijaitsee lyhyemmän reitin varrella.


Marraskuu 2022

Reitti: Kissankierros

Sijainti: Ruokolahti, Puntalantie 331 (61°15'34.8" N 28°57'38.5"E)

Pituus: ~7 km

Teema: Erikoiset luontokohteet

Kuvaus reitistä: 
Noin 7 kilometrin pituiseen rengasreittiin mahtuu vaihtelevia metsä- ja peltomaisemia, pitkospuita, rantamaisemaa, Vaaranmäen laavupaikka sekä kivikirkko lammen rannalla. Nimensä reitti on saanut reitin varrelle osuvasta Kissamäestä, jonka läpi polku kulkee. Kissankierros on Puntalan kyläyhdistyksen aikaansaannos.


Kuukausireittien teemat

Erikoiset luontokohteet

Teeman reitit ovat luontoreittejä ja luontokohteita, joihin kätkeytyy Etelä-Karjalan luontoerikoisuuksia.

Muinaiskohteet

Teeman reiteillä olevat muinaiskohteet kertovat siitä, miten ihmiset menneisyydessä elivät ja millaisia jälkiä he jättivät jälkeensä.

Sotahistoriakohteet

Teeman reiteillä tutustutaan Suomen sotahistoriaan historiallisten paikkojen, tarinoiden ja kohteiden kautta.

Kulttuuripyöräily

Teeman reitellä pääset tutustumaan kulttuurimaisemiin ja kohteisiin pyöräilyn lomassa.