SUEK

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry vahvistaa yhdessä muiden toimijoiden kanssa eettisesti kestävää urheilukulttuuria. SUEKin tehtäviä ovat antidopingtoiminta, kilpailumanipulaation torjunta, katsomoturvallisuuden ja -viihtyvyyden edistäminen. SUEK tekee tinkimättömästi töitä reilun pelin ja puhtaan urheilun puolesta. Luotettavasti, oikeudenmukaisesti ja yhdessä. Reilusti paras!


Eettinen toiminta

Tavoitteena asiantuntijuudella, yhteistyöllä ja tiedolla johtamisella kohti eettisesti kestävää liikunta- ja urheilukulttuuria

Antidopingtoiminta

Tavoitteena puhdas urheilu

Kilpailumanipuloinnin torjunta

Tavoitteena havaitseminen, torjunta ja rankaiseminen

Katsomoturvallisuus ja -viihtyvyys

Tavoitteena myönteisen kannatuskulttuurin luominen

Koulutus

Tavoitteena valmiudet eettisiin ja reiluihin valintoihin

Tutkinta

Tavoitteena urheilun sisällä tapahtuvan tutkinnan tason nostaminen ja kehittäminen

Tutkimustoiminta

Tavoitteina SUEKin oman toiminnan kehittäminen ja arviointi sekä tiedolla johtaminen eettisesti kestävään liikunta- ja urheilukulttuuriin

Vaikuttaminen

Tavoitteena arvostavan urheilukulttuurin vahvistaminen yhdessä yhteiskunnan eri toimijoiden kanssa

Viestintä

Tavoitteena urheilun arvostuksen lisääminen sekä haasteiden esiin nostaminen ratkaisukeskeisesti


Kielletyt Aineet ja Menetelmät Urheilussa (KAMU) 

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n Dopingaineryhmät ja dopingaineet pohjautuvat Maailman antidopingtoimisto WADAn kiellettyjen aineiden ja menetelmien luetteloon.

KAMU -lääkehaussa voi tarkistaa vain Suomesta saatavia resepti- ja itsehoitolääkevalmisteita. Lääkehaku ei sisällä erityislupavalmisteita. Mikäli haettua lääkevalmistetta ei löydy, käyttäjän tulee olla yhteydessä SUEKiin.

Joka vuosi ilmestyvän lääkehaku listan voit tarkistaa SUEK:n sivuilta tästä. KAMU lääkehaku löytyy myös sovelluksena Google Playsta ja App storesta.


ILMOita urheilurikkomuksista

Jokaisella on oikeus ilmoittaa, jos epäilee doping-, kilpailumanipulaatio- tai katsomoturvallisuusrikkomusta tai muuta eettistä rikkomusta urheilussa. Puuttumalla rikkomuksiin autat suojelemaan urheilijoita ja urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille. Puuttumalla rikkomuksiin autat suojelemaan urheilijoita ja urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille. ILMO-palvelussa voit tehdä ilmoituksen urheilijan tai muun toimijan epäilyttävästä toiminnasta.

Lisää SUEK:n sivuilta tästä. 


Puhtaasti Paras -OHJELMA

Puhtaasti Paras on verkkokoulutus urheilijoille ja heidän tukijoukoilleen. Sen sisältö perustuu antidoping-sääntöihin, jotka ovat tulleet voimaan 1.1.2015. Koulutukseen kuuluu seitsemän moduulia, joissa annetaan keskeistä tietoa antidoping-asioista. Kunkin moduulin suorittamiseen kuluu 3–4 minuuttia.

Moduuleissa on videota, harjoituksia ja tietosisältöä. Kaikkia moduuleja ei tarvitse suorittaa kerralla, koska suoritukset tallentuvat ohjelmaan.

Kun kaikki moduulit on suoritettu, saa sähköpostitse diplomin. Jokaisen moduulin jälkeen saa sähköpostitse yhteenvedon moduulin tärkeimmistä asioista.

Verkkokoulutukseen tästä.

PUHTAASTI PARAS VERKKOKOULUTUS

Et ole yksin

Et ole yksin on Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishanke, jonka päämääränä on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalisen häirinnän ja kaikenlaisen väkivallan kokemuksia urheilussa. Autamme häirinnän, väkivallan tai kiusaamisen kohteeksi joutunutta ja hänen läheisiään.

Et ole yksin on Suomen ensimmäinen kohdennettu tukipalvelu, johon seksuaaliväkivallan ja häirinnän, epäasiallisen käytöksen tai kiusaamisen kohteeksi joutunut urheilija tai urheilutoimija voi olla yhteydessä ja saada apua.

Lue lisää täältä.