Valtakunnallinen finaali

KOULUVIESTIKARNEVAALI OLYMPIASTADIONILLA SIIRTYY KEVÄÄLLE 2022 

TULEVANA SYKSYNÄ HARJOITELLAAN PAIKALLISISSA JA ALUEELLISISSA KOULUVIESTIKARNEVAALEISSA 

Suomenkielisille kouluille suunniteltu ensimmäinen Kouluviestikarnevaali Olympiastadionilla toukokuussa 2021 on siirretty keväälle 2022 koronatilanteen takia. Ruotsinkielisten Stafettkarnevalenin päätös siirtää omaa tapahtumaansa vuodella vaikutti myös suomenkielisten tapahtumaan, sillä tarkoitus oli ja on edelleen järjestää molemmat suurtapatumat samalla viikolla Olympiastadionilla. Tavoitteena on saada aikaan koululaisten Superviikko, joka nyt siis toteutetaan vuoden kuluttua. 

Kouluviestikarnevaalin arvot ja tavoitteet ovat vain vahvistuneet koronakurimuksen seurauksena. Rajoitukset lasten ja nuorten liikunnassa ovat kasvattaneet tarvetta ja kiinnostusta liikkumiseen. Kouluviestikarnevaalin vahvuus on nimenomaan siinä, että sitä tarjotaan kaikille koululaisille. Lapset ja nuoret toimivat mielellään yhdessä, ja viestijuoksu on erinomainen tapa vahvistaa kaveruutta ja yhteisöllisyyttä koulumiljöössä. Kouluviestikarnevaali on avoin kaikille, koulut itse päättävät montako joukkuetta tapahtumaan lähettävät.

 Stafettkarnevalenin konsepti kerää vuodesta toiseen noin 8 000 koululaista vuosittaiseen liikunnan juhlaansa. Vastaavaa suurtapatumaa ei ole vielä saatu aikaan suomenkielisten koulujen puolella. Mutta ruotsinkieliset aloittivatkin jo vuonna 1961, kun toiminta suomenkielisten keskuudessa aloitettiin vasta 2012. Tosin Kouluviestikarnevaali liikuttaa vuositasolla noin 15 000 koululaista, mutta pienemmissä tapahtumissa, 10-15 paikkakunnalla. Valtakunnallisia Kouluviestikarnevaaleja on järjestetty Vaasassa 2017 ja Tampereella 2019, ne ovat kumpikin keränneet 2 000 -2 500 osanottajaa. 

Tavoitteena on ollut jo pitkään järjestää Valtakunnallinen tapahtuma upealla Olympiastadionilla. Valmisteluun on käytetty paljon aikaa ja resursseja yhteistyössä Stafettkarnevalenin, Helsingin kaupungin, Stadionsäätiön ja Liikunnan Aluejärjestöjen kanssa. Aikalisä on tässä tilanteessa kuitenkin eduksi. Ensi syksylle pyrimme järjestämään pienempiä Kouluviestikarnevaaleja ympäri maata, jotta tapahtuman luonne tulee tutuksi mahdollisimman monelle, ja silloin on helppo suunnata Olympiastadionille keväällä 2022! 

Kouluviestikarnevaali on osa Liikkuva Koulu- ja Liikkuva Opiskelu-hankkeita, jotka toimivat melkein jokaisessa kunnassa, ja oikeuttavat tukirahojen käyttämiseen Kouluviestikarnevaaliin.

Kouluviestikarnevaalissa ei ole kyse pelkästään juoksemisesta, vaan myös luovuudesta ja henkisestä hyvinvoinnista. Huutosakit ovat olennainen osa tapahtumaa ja Kouluviestikarnevaali on kunnon karnevaalia monipuolisella ohjelmallaan! Superviikolla voidaan toteuttaa paljon oheisohjelmaa, kuten lajiliittojen, Olympiakomitean ja Urheilumuseon aktiviteettejä, musiikkiesityksiä ja pääkaupunkiin tutustumista. Siihen voi helposti liittää myös kouluretken. 

Kouluviestikarnevaalin Tukisäätiöllä on kunnianhimoisena tavoitteena vaikuttaa nuorten elintapoihin terveellisempään suuntaan. Kouluviestikarnevaali edustaa tärkeitä arvoja nuorille ja koko yhteiskunnalle. Ajankohtainen keskustelu ilmastonmuutoksesta koskee suuresti nuoria ja heidän tulevaisuuttaan. Kouluviestikarnevaalissa joukkueiden oma kapula toimii nuorten ajatusten viestinviejänä tuhansien osallistujien välillä. Tällä tavoitellaan sitä, että nuoret miettisivät tarkemmin omia energiavalintojaan, ympäristöasioita ja liikkumistaan. Juokseminen parantaa kuntoa ja tuottaa ”ihmisenergiaa”, sekä fyysistä että henkistä, jota voidaan hyödyntää koulussa ja vapaa-ajalla.

https://www.kouluviestikarnevaali.fi/