#Koulumaraton -kampanja kysyy 4.–6. luokkalaisilta: onko kunnolla väliä?

7.5.2024

Vuosittain tehtävien Move! -mittausten tuloksista tiedetään, että isolla osalla oppilaista kestävyyskunto on terveyttä ja toimintakykyä mahdollisesti haittaavalla tasolla. Näillä oppilailla voi olla vaikeuksia selviytyä väsymättä arjen toiminnoista. 


#Koulumaraton –kampanjan aikana haluamme saada oppilaat pohtimaan miksi kestävyyskunto on jokaiselle tärkeää, miten se näkyy ja tuntuu arjessa? Sekä mitkä omat arkiset valinnat kehittävät kestävyyttä?   

Senni Salminen näyttää kameralle koulumaraton tarraa
Senni Salminen toimii kampanjan kummina

EKLU järjestää toukokuussa ensimmäisen kerran #Koulumaraton -kestävyyskuntokampanjan 4.–6. luokille. Ensimmäisenä vuonna kampanjan pilotoinnissa mukana ovat viisi koulua: Mansikkalan koulu, Kosken koulu, Vuoksenniskan koulu, Joutsenon koulu ja Ruokolahden koulu. Kampanja koostuu välituntimaratonpäivästä, kolmesta haasteviikosta ja #Koulumaraton tapahtumasta. 


Kampanja lanseerattiin Välituntimaraton-päivässä

#Koulumaraton –kampanja käynnistyi kouluilla EKLU:n järjestämällä Välituntimaraton -päivällä. Päivä alkoi luokkien yhteisellä infolla liikuntasalissa, jossa #Koulumaraton -kampanja esiteltiin ja kannustettiin kaikkia luokkia ottamaan haaste vastaan. Välituntimaraton on 15 minuutin haaste, jonka aikana luokan oppilaat yrittävät liikkua yhteensä 42 kilometriä. Välituntimaraton toteutettiin koulujen läheisillä urheilukentillä. Välituntimaratoniin osallistui yhteensä 50 luokkaa ja lähes 1000 oppilasta sekä opettajaa.  Lähes joka toinen luokka saavutti maratonin.

Haasteviikoilla pohditaan omia arkisia liikkumisvalintoja

#Koulumaraton –kampanjan kummeina toimivat kolmiloikkaaja Senni Salminen ja nuorisotyöntekijä Tomi Hämäläinen.  Kummit esiintyvät haasteviikkojen videoilla ja pohtivat yhdessä oppilaiden kanssa miten kestävyyskuntoa voi omilla arkivalinnoilla edistää, ilman harjoitusohjelmia.

Haasteviikkojen teemat ovat arkimatkat, välitunnit ja vapaa-aika. Oppilaat asettavat luokkana joka viikolle yhteisen liikkumistavoitteensa ja keräävät suoritusmerkintöjä yhteiseen pottiin.  

Opettaja näyttää oppilaille kolmesti viikossa lyhyen haastevideon. Lisäksi hän voi motivoida ja innostaa oppilaita esimerkiksi osallistumalla itse haasteeseen ja keräämällä omia suoritusmerkintöjään tai lupaamalla luokalle jonkin palkinnon, jos he saavuttavat asetetun tavoitteensa. 

Kummit Tomi ja Senni testaamassa kuntoa koulun portaikossa

#Koulumaraton -tapahtuma huipentaa kampanjan

#Koulumaraton –tapahtuma järjestetään perjantaina 24.5.2024 Imatran urheilutalon ympäristössä. 

Kyseessä on kaikkien koulujen yhteinen kampanjan päätöstapahtuma, johon osallistuu lähes tuhat oppilasta ja opettajaa. Tapahtuman haasteena on liikkua 4,2 kilometriä omaan tahtiin Vuoksen varrella, yksin tai yhdessä kaverin kanssa.  Kyseessä ei kutenkaan ole juoksukilpailu vaan iloinen yhteisöllinen liikuntakarnevaali, joka kannustaa kestävyyskunnon kehittämiseen myös kampanjan päätyttyä. 

Kampanjan päätteeksi toukokuun lopulla julkaisemme EKLU:n Seurafonin podcastjakson, jossa ääneen pääsee #Koulumaratoniin osallistuneita opettajia ja oppilaita. 

Lisätietoja

Koulumaraton | Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry (eklu.fi)

Lasse Heiskanen, lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä, lasse.heiskanen@eklu.fi


Sivun kuvat: EKLU/ Essi Kultanen