Etelä-Karjalan kouluilla tutustutaan harrastusviikolla Street Workoutiin

31.8.2022

EKLU ja Suomen Street Workout ry järjestävät syyskuussa koulukiertueen, joka vierailee kahdeksalla perusasteen koululla. Valtakunnallista harrastusviikkoa vietetään 5.-11. syyskuuta., mutta suuren kiinnostuksen vuoksi Street Workout kiertue on jaettu kahdelle viikolle. 

Harrastusviikon idea on esitellä oppilaille eri harrastusmuotoja ja kannustaa harrasteiden pariin. Street Workout on monelle vielä tuntematon liikuntamuoto. Sitä voi harrastaa omatoimisesti, ohjatusti tai jopa kilpaillen. 


Mikä on Street Workout?

Suomen Street Workout ry:n puheenjohtaja Tomi Vuorinen toimii itse ohjaajana harrastuskiertueella ja kertoo mistä lajissa on kyse. Street Workout on omalla kehonpainolla toteutettavaa lihaskuntoharjoittelua, joka ei vaadi suuria välineitä. Street Workout harrastaja pärjääkin yleensä hyvin pitkälle yksinkertaisen leuanvetotangon avulla. Street Workout leviää somen välityksellä ja yleensä videoissa nähdään melko huimia painovoimaa uhmaavia temppuja ja liikkeitä. Nämä temput eivät kuitenkaan onnistu ilman perusteellista pohjatyötä ja perusliikkeillä tapahtuvaa voimaharjoittelua. Perusliikkeistä yleisimpiä ovat leuanvedot, punnerrukset, erilaiset keskivartaloliikkeet ja näiden monet eri variaatiot. Kaikkia liikkeitä voidaan helpottaa tai vaikeuttaa liikeprogressioiden avulla, jolloin harjoittelun voi aloittaa kuka tahansa vaikka aiempaa liikuntataustaa ei olisikaan. Street Workout harjoittelun avulla voimat kasvavat, koordinaatio paranee ja oppii säännöllisen työn merkityksen tavoitteiden saavuttamisessa.


Toimintakykyä ja uuden oppimisen iloa

Huhtikuussa Lappeenrannassa järjestettiin opettajille Street Workout ohjaajakoulutus. Jatkoa seuraa syyskuussa, kun koulujen harrastepäiviä järjestetään Rautjärvellä, Ruokolahdella, Imatralla, Lappeenrannassa, Luumäellä ja Savitaipaleella. Kiertueen aikana lajia pääsevät kokeilemaan ohjatusti sadat oppilaat ja opettajat. Kiertueella ohjaajana ja kouluttajana toimii Vuorisen lisäksi yhdistyksen koulutusvastaava Mikko Laitinen.  Osalla kouluista heidän apunaan ovat paikallinen aktiivikilpailija Samu Könönen ja hallitseva lajin Suomen mestari Kaisa Leppänen

Koulun pihalla opettajia ja oppilaita kuuntelemassa street work out -ohjaajaa
Kuva Street Workout koulukiertueelta Etelä-Savosta (c) Suomen Street Workout ry

Kouluilla harrastepäivän rakenne koostuu kolmesta eri osiosta. Lajinäytös, oppilaiden kokeilutunnit sekä opettajien työpaja. Lajinäytöksen avulla demonstroidaan mitä omalla keholla voi tehdä, ja pyritään innostamaan nuoria kokeilemaan lajia kokeilutuntien myötä. Opettajien työpajassa hyödynnetään koulun pihalla olevia treenivälineitä ja annetaan opettajille ideoita kuinka suunnitella Street Workout kiertoharjoittelu tehtäväksi osana liikuntatuntia tai välituntiliikuntana.


EKLU toimii Street Workout liiton paikallisena kumppanina harrastepäivien organisoimisessa. EKLU:n lasten ja nuorten liikunnan kehittäjän Lasse Heiskasen mukaan idea koulukiertueesta syntyi Vuorisen kanssa lounaspöydässä huhtikuun opettajakoulutuksessa. Monissa kunnissa, usein juuri koulujen pihoilla, on vapaasti ja maksuttomasti hyödynnettäviä kehonpainoharjoittelun olosuhteita. Niitä kuitenkin käytetään aika vähän, koska moni oppilas tai aikuinen ei tiedä mitä tangoissa ja telineissä voisi tehdä. Lisäksi halusimme mahdollistaa monille oppilaille sellaisen liikuntamuodon kokeilemisen, mitä harva on aiemmin nähnyt tai kokeillut.
 

Heiskanen ja Vuorinen toivovat koulukiertueen innostavan ja antavan ideoita lapsille ja opettajille olosuhteiden käyttämiseen ja omasta kunnosta huolehtimiseen. Vaikka kilpatasolla Street Workout on näyttävää voimaa vaativaa akrobatiaa niin ihan aloittelijakin voi kokea siinä onnistumisia ja nopeaa kehittymistä. Uuden oppimisen kokemus on kaiken ikäisille yhtä palkitsevaa.  

Lasten ja nuorten voimaharjoittelusta löytyy monenlaista mielipidettä, mutta koska Street Workout harjoittelussa toimii vastuksena oma kehonpaino, on se luonnollinen tapa vahvistaa nuoren kehoa. Vuorinen muistuttaa, että nykyinen elämäntyyli passivoi meitä kansakuntana, ja heikentää näin ollen lihasten toimintakykyä. Street Workout harjoittelun avulla voidaan lisätä liikuntaa helposti osaksi arkea, kun harjoittelu voidaan suorittaa vaikka kokonaan ilman välineitä paikasta riippumatta.


Miten pääsee alkuun

Vuorinen muistuttaa, että Street Workout on vahvasti yhteisöllinen laji, ja koulukiertueen yksi tavoitteista onkin luoda paikallisesti toimivia treeniporukoita. Varsinaista seuraa ei välttämättä tarvita, vaan kaveriporukalla voi kokoontua lähimmälle treenitelineelle ja aloittaa vaikkapa perusliikkeitä kuten leuanvetoja ja punnerruksia tekemällä. Leuanveto voi olla monelle haastava liike mutta nykyään esimerkiksi vastuskuminauhojen avulla, voidaan helpottaa haastavampia liikkeitä. Perusliikkeitä tullaan opettamaan nuorille kouluvierailuiden aikana ja niistä saa lisätietoa myös yhdistyksen kanavien kautta.


ma 5.9. Simpeleen koulu
ti 6.9. Ruokolahden koulu
ke 7.9. Kosken koulu, Imatra
To 8.9. Lauritsalan koulu
ma 12.9. Kimpisen koulu, Lappeenranta
ti 13.9. Taavetin koulu, Luumäki
ke 14.9. Europaeuksen koulu, Savitaipale
to 15.9. Kangasvarren koulu, Luumäki


Kiertueen järjestäjien yhteystiedot

Lasse Heiskanen, EKLU, lasse.heiskanen@eklu.fi

Tomi Vuorinen, Suomen Street Workout ry, suomenstreetworkout( ät) gmail.com