Poimintoja lukuvuodesta 2019-2020

10.6.2020

LUM:n Moona Korkealaakso ja Emma Hietaranta edustivat Suomea maaottelussa 2019.

Jälleen on yksi lukuvuosi takanapäin ja kesän aikana suunnitellaan askelmerkkejä ensi lukuvuoteen, kun toiminta taas käynnistyy elokuussa. Menneenä lukuvuonna urheiluakatemiatoimintaan osallistui yhteensä reilu 500 nuorta urheilijaa yläkouluista, toiselta asteelta ja korkea-asteelta. Seuroja, jotka olivat mukana /joista oli urheilijoita mukana toiminnassa oli 41 ja lajeja reilu 20. Lukiolaisille kirjattiin noin 300 kurssia ja ammattikoululaisille reilu 150 osaamispistettä lukuvuodesta 2019-2020.

Maakunnallinen verkostomme on osa Suomen Olympiakomitean valtakunnallista urheiluakatemiaverkostoa. EKLU yhteistyöllä oppilaitosten, urheiluseurojen sekä valmentajien kanssa tarjotaan kansalliselle tai kansainväliselle huipulle tähtääville tai siellä jo oleville urheilijoille hyvät ja joustavat opiskelu- ja valmennusmahdollisuudet mahdollistamalla koulupäivän aikaisen harjoittelun.


Yläkouluverkosto

Lappeenranta

Lappeenrannassa Kesämäen koulu lähti mukaan Olympiakomitean Urheiluakatemiaohjelman valtakunnalliseen urheiluyläkoulukokeiluun 08/2017. Ensimmäiset urheiluluokkalaiset aloittivat tuolloin. ja saivat tänä keväänä päättötodistukset.

Kolmivuotinen urheiluyläkoulukokeilu on Olympiakomitean koordinoimana. Urheiluyläkoulukokeilun tavoitteena on kehittää valtakunnallinen urheiluyläkoulutoiminnan malli, jossa oppilas saa ohjausta elämäntaitojensa kehittämiseen sekä valmiuksia opintojen ja urheilun vaativampaan yhdistämiseen.  Kimpisen yläkoulu liittyi kokeiluun keväällä 2018. Suomessa tässä valtakunnallisessa urheiluyläkoulukokeilussa on mukana 25 koulua, joista kaksi on Etelä-Karjalasta.

Yläkoulujen ja urheiluseurojen yhteistyö konkretisoituu torstaiaamussa, jolloin yläkoululaisilla on mahdollisuus osallistua akatemiaharjoituksiin omassa lajissaan. EKLU koordinoi urheiluseurayhteistyötä.

Toiminta on ollut käynnissä kolmen lukuvuoden ajan ja mukana on ollut oppilaita Kesämäen, Kimpisen , Sammonlahden, Lauritsalan ja Itä-Suomen koulusta.

Lappeenrannan yläkoulujen akatemiaurheilijat

Lukuvuosi2017-20182018-20192019-2020
Urheilijamäärä

133

143

174


Kesämäen urheiluyläkoulua käyneet Konsta Rutonen, Aada Inna (keskellä) sekä Aino Liikkanen (oikealla) vastaanottivat Osuuspankin lahjoittamana Kasva Urheilijaksi -harjoituskirjat lukuvuodelle 2019-2020.

Imatra

Imatran yläkouluilla järjestetään urheilijakoulutusta valinnaisaineena. Urheilijakoulutuksessa 8. ja 9. luokkalaiset harjoittelevat oman lajinsa valmentajan johdolla yhtenä aamuna viikossa, 8. luokkalaiset tiistaiaamuisin ja 9. luokkalaiset keskiviikkoaamuisin. Urheilijakoulutuksessa ovat mukana kaikki Imatran yläkoulut Mansikkala, Koski, Vuoksenniska ja Itä-Suomen koulu. Myös Ruokolahdelta ja Joutsenosta on mahdollisuus hakea mukaan toimintaan.

Imatran yläkoulujen urheilijakoulutus

Lukuvuosi2015-20162016-20172017-20182018-20192019-2020
Urheilijamäärä

57

69

83

94

114

Imatralla toimi lukuvuoden ajan myös akatemiatreeniryhmä maanantai-iltapäivässä 7.-9.luokkalalsille, jonka valmentajana toimi Matti Mononen.

Muut kunnat

Ruokolahdella järjestettiin kerran viikossa yläkoululaisille akatemiaharjoitukset, jossa valmentajana toimi kunnan liikuntakoordinaattori. Taavetissa ja Savitaipaleella  yläkoululaisille on järjestetty aamuharjoitukset liikunnanopettajan valmentamana.

Nuorille siivet - tukemasa yläkoululaisten valmennusta

Etelä-Karjalan Urheiluakatemia sai palkkatukea yläkouluikäisten valmennukseen Olympikomitealta.  Lukuvuodelle 2019-2020 Etelä-Karjalan Urheiluakatemia sai Nuorelle siivet -kampanjan myötä kaksi palkkatukea. Palkkatuilla yläkouluvalmennuksessa työskentelevät Kesämäen koulun liikunnanopettaja Markus Iitiä ja Imatralla Matti Mononen.

Urheilijat toisella asteella

Imatran (Yhteislukio) ja Lappeenrannan lukioissa (Kimpinen, Lyseo, ISK) urheiluakatemialaisia on yhteensä lähes 200 ja Saimaan ammattiopistossa opiskeli 64 urheilijaa lukuvuonna 2019-2020. Lukioissa  sekä Saimaan ammattiopistossa opiskelijalla on mahdollisuus kolmena aamuna (tiistai, keskiviikko ja perjantai) viikossa aamuharjoituksiin.  Saimaan ammattiopistossa alkoi syksyllä 2019 ensimmäistä kertaa sporttimerkonomilinja, mikä mahdollistaa entistä paremmin opiskelun ja urheilun yhdistämisen. Sporttimerkonomilinjan opiskelijoilla on mahdollisuus aamuharjoituksiin joka aamu. Opintolinjaa valmisteltiin yhteistyössä oppilaitoksen, alueen seurojen ja valmentajien kanssa.  

Taavetissa ja Savitaipaleella lukiolaiset osallistuvat yhdessä yläkoululaisten kanssa aamuharjoituksiin.




Valmennus

Lajivalmennus

Akatemiaharjoituksien valmennuksesta vastaavat lähtökohtaisesti seurojen lajivalmentajat sekä mahdollisesti urheilijoiden henkilökohtaiset valmentajat. Urheiluseurat ja valmentajat tekevät hienoa työtä lajivalmennuksessa ja tarjoavat yli 100 aamuharjoituskertaa lukuvuodessa urheilijoilleen.  

Toiminnassa mukana olevat seurat (seuralla harjoitusryhmä/seuran urheilijoita mukana):

Saipa, Saipa Ry, Ketterä, Ketterä Juniorit, PEPO, IPS, LAUTP, Catz, Namika, NST, PoNoVo, Imatran Voima, Lappeenrannan Uimarit, Uinti Imatra, Veiterä, Lappeenrannan Luistelijat, Viipuri Golf, Imatran Golf, Imatran Urheilijat, LUM, IPV, Pesäysit, Lappeen Riento, SK Vuoksi, Raja-Karjalan Suunnistajat, Tanssistudio Jami, Ruokolahden Raju, MMA Imatra, IKL, Imatran Voimistelijat, Imatran Moottorikerho, FC Lapa, Ylämaan Pyrkijät, LuuRa, Lappeenrannan voimistelijat, LTS, Imatran Liikuntaseura, Joutsenon Kullervo, The Voima, Sirkus Soihtu

Yleisvalmennus

Lajiharjoitusten lisäksi Imatralla ja Lappeenrannassa toimii yleisvalmennusryhmät. Yleisvalmennus on avoin kaikkien lajien urheilijoille lajivalmennuksen tueksi ja täydennykseksi. Yleisvalmennuksen sisällöt ovat lajiharjoittelua tukevia, kuten kehonpainoharjoittelu, koordinaatioharjoitukset, fysioterapeuttiset harjoitteet ja vammoja ennalta ehkäisevä harjoittelu sekä kehonhuolto- ja painonnostotekniikkakoulutukset.

Yleisvalmentajat Imatra: Elina Sinisalo EKLU, Katja Jäppinen EKLU, Matti Mononen IU/EKLU 

Yleisvalmentajat Lappeenranta:  Hanna Ropo EKLU, liikunnanopettajat Markus Iitiä , Mika Suoraniemi ja Mikko Taipale

Yleisvalmentajat Taavetti: Jokke Eloranta

Yleisvalmentaja Savitaipale: Teemu Lepistö

Muu toiminta

Fysioterapiaopiskelijat mukana akatemiaharjoituksissa:

Lab-ammattikorkeakoulun (ent. Saimaan ammattikorkeakoulu) fysioterapiaopiskelijoita oli mukana akatemiaharjoituksissa tuomassa osaamistaan varsinkin kehonhuolto ja liikkuvuusharjoitteluun. Työharjoittelun lisäksi fysioterapia opiskelijat tekevät opinnäytetöitä ja projektiopintoja akatemiaympäristössä. Akatemiaympäristö tarjoaa amk:n opiskelijalle oppimisalustan yhdessä EKLU:n muiden toimialojen kanssa.

Kehity huippu-urheilijaksi kurssi toisen asteen opiskelijoille:

KEHU-kussi (Kehity huippu-urheilijaksi) toteutettiin ensimmäisen kerran Lappeenrannassa syksyllä 2019 ja Imatralla keväällä 2020. Kurssille osallistui lukiolaisia ja ammattiopiston sporttimerkonomit. Kehity-huippu-urheilijaksi oppikirja valmistui keväällä 2020 toisen asteen urheilijoille jatkoksi yläkoulun Kasva Urheilijaksi  - kirjoille.

Psyykkinen valmennus:

Psyykkisestä valmennuksesta järjestettiin  yksittäisiä koulutuskertoja sekä laajempi kuuden kerran kokonaisuus etäopintoina.  Verkkokoulutus mahdollisti osallistumisen kaikille toisen asteen ja korkea-asteen urheilijoille ympäri maakuntaa.

Teemana Hyvinvoiva urheilija:

1. Orientaatio psyykkiseen valmennukseen ja tunteiden hallinta,
2. itse puhe ja sen kehittäminen,
3. stressin tunnistaminen,
4. stressin haltuunotto suunnitelma,
5. epäonnistumisiin ja virheisiin suhtautuminen,
6. tunteiden analyysi ja itsepuheen hienosäätö

Kokonaisuudesta vastasi Hanna Ropo.

KOTIKOUTSI - luentosarja  nuorten urheilijoiden vanhemmille:

EKSOTE: n kanssa yhteistyöllä järjestetty luentosarja toteutettiin syyskuussa, lokakuussa ja marraskuussa 2019 Lappeerannassa ja keväällä 2020 Imatralla.  Kaksi osaa järjestettiin myös verkkokoulutuksena keväällä 2020. Lunetosarjan aiheet olivat Nuoren urheilijan ravitsemus ja päihteet, Arjenhallinta sekä  Uni ja palautuminen.

Mittaukset ja testaus:

Urheilijoilla ja valmentajilla mahdollisuus maksuttomaan kehonkoostumusmittaukseen kaksi kertaa vuodessa.

Testaustoiminta: EKLU/Urheiluakatemia on hankkinut kenttätestaus laitteiston urheilijoiden, valmentajien ja seurojen käyttöön.       Testausta toteutetaan mm. akatemia aamuissa ja testaus on maksutonta                        akatemiaympäristössä

           Käytössä olevat laitteet ja testit:

  • Hyppytesti (Optojump)
  • laktaattimittari+liiuskat (Lactate Scout)
  • Nopeus, lajinopeus (Fitlight valokennojärjestelmä)
  • Kestävyys, syketiedot (Polar mittarit 10 sykepantaa ja IPad/Polar -sovellus)
  • Kasva urheilijaksi testipatteristo

Koulutus:

Urheiluakatemia järjestää valmentajaverkostotapaamisia. Tavoitteena on saavuttaa valmentajatapaamisista pysyvä toimintatapa, jossa valmentajat yli lajirajojen kohtaavat toisensa säännöllisesti, jakavat tietoa ja näkemyksiä, ja osallistuvat näin oman toimintaympäristönsä ja itsensä kehittämiseen. Tapaamisissa hyödynnetään oman verkoston osaamista sekä valtakunnallisen huippu-urheiluverkoston osaajia.

  • Palautuminen ja lepo 4/2019, Suomen johtava urheilufysiologi Ari Nummela Kilpa-ja huippu-urheilun tutkimuskeskus
  • Voimaharjoittelu 6/2019, Taisto Kuivanen ja Lauri Pulkkinen
  • Nopeus- ja maksimivoima harjoittelu 11/2019, Olli Koskinen
  • Kilpailuun valmistautuminen ja huippusuoritus 12/2019, Markus Arvaja

Akatemian valmentajaverkosto ja liikunnanopettajat kokoontuvat lukuvuoden aikana  yhteisiin palavereihin.

Urheiluakatemia tiedottaa paikallisesti valtakunnallisista koulutuksista/seminaareista sekä lähialueiden akatemiaverkoston tarjoamista koulutuksista (Kymenlaakso ja Etelä-Savo).

Palkitsemiset:

Urheiluakatemiastipendit myönnettiin tänä keväänä peruskoulunsa päättäville urheiluakatemialaisille, jotka ovat toimineet esimerkillisesti sekä koulussa että urheilutoiminnassa.  Aamuharjoittelumahdollisuuden aktiivinen hyödyntäminen ja asenne opiskeluissa ja urheilussa olivat myös myöntämisperusteita.

Stipendinsaajat:

Elisa Hilska, yleisurheilu , Kimpisen koulu

Aleksi Talo,   jääkiekko, Kimpisen koulu

Elias Reponen, koripallo, Kesämäen koulu

Konsta Rutonen, yleisurheilu, Kesämäenkoulu

Otto Hokkanen, jääkiekko,  Mansikkalan koulu

Juho Suvanto, BJJ, Mansikkalan koulu

Roosa Pusa, keilailu, Vuoksenniskan koulu

Kiia Karttunen, maastohiihto, Kosken koulu

Lukuvuosi 2020-2021

Aamuharjoituspäivät pysyvät samoina lukuvuonna 2020-2021:

  • tiistai, keskiviikko ja perjantai (toinen aste Imatra, Lappeenranta).
  • Lappeenrannan yläkoulujen akatemiaharjoitusaamu on torstai.
  • Imatran urheilijakoulutus aamut ovat 8. luokkalaisilla tiistai ja 9. luokkalaisilla keskiviikko
  • Muut paikkakunnat kouluilta tieto

Uudet akatemiaurheilijat selviää kesäkuun aikana. Kesän 2020 aikana päivitetään  urheilijalistat ym. yhteystiedot.

Lab ammattikorkeakoulussa tai Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa opiskeluja jatkavat huomioikaa akatemiamahdollisuus myös korkea-asteella.  Hakeminen  https://www.eklu.fi/urheiluakatemia/hakeminen/korkeakoulu/

Elokuun aloituksesta tulee tieto näille nettisivuille ja mukana olijoille tieto tulee myös sähköpostiin.


Hyvää kesää kaikille!