Poimintoja lukuvuodesta 2020-2021

16.6.2021

Yläkoulujen urheiluakatemialaisten meininkiä Lappeenrannan Voimistelijoiden aamutreeneissä syksyllä 2020. Kuva: Lappeenrannan Voimistelijat

Etelä-Karjalan Urheiluakatemia on osa Olympiakomitean johtamaa valtakunnallista urheiluakatemiaverkostoa. Suomessa on 19 Urheiluakatemiaa, joista Etelä-Karjalan Urheiluakatemia on yksi. Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelma sitoo yhteen paikallista, alueellista ja valtakunnallista toimintaa toteuttavat urheiluakatemiat ja valmennuskeskukset. Vuonna 2020 valmistui Olympiakomitean Urheiluakatemia- ja valmennuskeskustoiminnan ohjeisto, jossa määritellään verkoston toimijoille tavoitteet ja kriteerit. Ohjeisto kuvaa tavoitteita ja toimenpiteitä sekä valtakunnallisella että paikallisella tasolla. Tämän ohjeiston suunnassa myös Etelä-Karjalan Urheiluakatemia vei eteenpäin toimintaansa kuluneena toimintavuonna.


Urheilun ja opiskelun yhdistäminen

Suomalaisen urheilijan kaksoisura alkaa yläkoulutyöstä ja jatkuu aina urheilu-uran jälkeiseen urasiirtymään.

Urheiluakatemiaverkostossa on urheilijoita yläkouluikäisistä huippu-urheilijoihin sekä valmentajia ja urheilua tukevia asiantuntijoita. Suomalainen kaksoisuramalli alkaa yläkouluvaiheesta ja jatkuu aina huippu-urheilu-uran päättymisen jälkeiseen ura siirtymään.

Urheilijan polkua on rakennettu Etelä-Karjalassa perusasteelta korkea-asteelle asti. Urheiluakatemiatoiminta verkostoi oppilaitokset ja paikalliset urheilutoimijat tekemään yhteistyötä, niin että nuoret jo huipulla olevat tai huipulle tähtäävät urheilijat pystyvät luomaan tätä urheilun ja opiskelun muodostamaa kaksoisuraa. Useana aamuna viikossa läpi lukuvuoden akatemiatoiminta liikuttaa lähemmäs 600 nuorta urheilijaa yläkouluista korkea-asteelle. Urheiluseuroja on mukana reilu 30 ja lajeja reilu 20. 


Yläkoulut 

Yläkoulujen ja urheiluseurojen yhteistyö konkretisoituu Lappeenrannassa torstaiaamussa, jolloin yläkoululaisilla on mahdollisuus osallistua  akatemiaharjoituksiin.  EKLU koordinoi urheiluseurayhteistyötä. Toiminta on ollut käynnissä neljän lukuvuoden ajan ja mukana on ollut oppilaita Kesämäen, Kimpisen , Sammonlahden, Lauritsalan ja Itä-Suomen koulusta.

Lukuvuosi2017-20182018-20192019-20202020-2021
Urheilijamäärä

133

143

174

191

Imatran yläkouluilla järjestetään urheilijakoulutusta valinnaisaineena. Urheilijakoulutuksessa 8. ja 9. luokkalaiset harjoittelevat oman lajinsa valmentajan johdolla yhtenä aamuna viikossa, 8. luokkalaiset tiistaiaamuisin ja 9. luokkalaiset keskiviikkoaamuisin. Urheilijakoulutuksessa ovat mukana kaikki Imatran yläkoulut Mansikkala, Koski, Vuoksenniska ja Itä-Suomen koulu. Myös Ruokolahdelta ja Joutsenosta on mahdollisuus hakea mukaan ja osallistua toimintaan.

Lukuvuosi2017-20182018-20192019-20202020-2021
Urheilijamäärä

83

94

114

110

Urheiluakatemioiden yläkoulutoimintaa vauhditetaan Olympiakomitean yritysyhteistyön ja pari vuotta sitten käynnistetyn Nuorelle siivet -kampanjan avulla. Pääkumppanina yhteistyössä on Metsä Group, joka lahjoitti kahdeksan stipendiä toimipaikkakunnilleen eri puolilla Suomea. Etelä-Karjalan Urheiluakatemia on yksi stipendin saaneista.Kuvassa Metsä Groupin Joutsenon sellutehtaan johtaja Olli Kokki, urheiluakatemiakoordinaattori Elina Sinisalo EKLU:sta sekä Kesämäen 9. urheiluluokan oppilaita.

Toinen aste

Imatran (Yhteislukio) ja Lappeenrannan lukioissa (Kimpinen, Lyseo, ISK) urheiluakatemialaisia on yhteensä reilu 200 ja Saimaan ammattiopistossa opiskeli 70 urheilijaa lukuvuonna 2020-2021. Lukioissa  sekä Saimaan ammattiopistossa opiskelijalla on mahdollisuus kolmena aamuna (tiistai, keskiviikko ja perjantai) viikossa aamuharjoituksiin.  Saimaan ammattiopistossa alkoi syksyllä 2019 ensimmäistä kertaa sporttimerkonomilinja ja syksyllä 2020 aloitti toinen ryhmä. Sporttimerkonomi-linja mahdollistaa entistä paremmin opiskelun ja urheilun yhdistämisen, kun opiskelijoilla on mahdollisuus aamuharjoituksiin erittäin joustavasti useana aamuna. Opintolinjaa valmisteltiin yhteistyössä oppilaitoksen, alueen seurojen ja valmentajien kanssa.  


Valmennus

Urheiluakatemiavalmennuksesta vastaavat lähtökohtaisesti seurojen lajivalmentajat sekä urheilijoiden henkilökohtaiset valmentajat. Lajivalmennuksen tueksi EKLU järjestää yleisvalmennusta. Merkittävinä yhteistyökumppaneina verkostossa toimivat alueen seurat, jotka järjestävät lajivalmennustoimintaa. Urheiluakatemiassa mukana olevat urheilijat osallistuvat seuravetoisesti ohjattuihin aamuharjoituksiin kolmena aamuna viikossa. Toisella asteella harjoitusviikkoja lukuvuoteen mahtuu yhteensä 36, joten akatemiaharjoituskertoja kertyy toisella asteella yli sata per urheilija. Nuorten urheilijaksi kasvamista tuettiin myös tuomalla akatemiatoimintaan koulutussisältöjä tukemaan varsinaista lajiharjoittelua eri alojen asiantuntijoita hyödyntäen. 

Toiminnassa mukana olleet seurat lukuvuonna 2020-2021 (seuralla harjoitusryhmä/seuran urheilijoita mukana): 

Imatran Urheilijat, Imatran Palloseura, Kultsu, Imatran Pallo-Veikot, Tanssistudio Jami, Imatran Ketterä Juniorit, Imatran Ketterä, MMA Imatra, Imatran Voima, The Voima, Imatran Golf, Budoseura Imatran Kusanku, Imatran Moottorikerho, SK Vuoksi, Uinti Imatra, Liperin Hiihtoseura, Imatran Voimistelijat, LAUTP, PEPO, Fc Lapa, Ylämaan Pyrkijät, Pesä Ysit, Lappeen Riento, Catz Lappeenranta, Namika Lappeenranta, Lappeenrannan Taitoluistelijat, Lappeenrannan Voimistelijat, Lappeenrannan Urheilu-Miehet, Saipa SB, Veiterä, Lappeenrannan Naisvoimistelijat, Budoseura Kamiza, Joutsenon Kullervo, Rovaniemen Atleetti Klubi, Lappeenrannan Painonnostajat, Lappeenrannan Soutajat, Lappeenrannan Uimarit, Ruokolahden Raju, Luumäen Rasti, Savitaipaleen Shukokai karate, Viipurin Golf, Simpeleen Hahlo, Imatran Keilailuliitto, Saimaan Muodostelmaluistelijat, Raja-Karjalan Suunnistajat, Seals basket, Etelä-Karjalan urheiluratsastajat, Savonlinnan Hiihtoseura 


2020-2021: Akatemiaympäristössä toimii maakunnassa 42 valmentajaa. Valmentajista 17 on  
päätoimista ja 25 sivutoimisia.

Lajiharjoitusten lisäksi Imatralla ja Lappeenrannassa toimii yleisvalmennusryhmät. Yleisvalmennus  
on avoin kaikkien lajien urheilijoille lajivalmennuksen tueksi ja täydennykseksi. Yleisvalmennuksen  
sisällöt ovat lajiharjoittelua tukevia, kuten kehonpainoharjoittelu, koordinaatioharjoitukset,  


Yleisvalmentajat Imatra 2020-2021: Matti Mononen EKLU, Elina Sinisalo EKLU, fysioterapiaopiskelijat EKLU

Yleisvalmentajat Lappeenranta 2020-2021: Hanna Ropo EKLU, liikunnanopettajat Markus Iitiä , Mika Suoraniemi, Mikko Taipale, Samu Suoraniemi ja Elina Sinisalo EKLU

Kumppanuuslajit 2020: EKLU solmi syksyllä 2020 14 seuran/lajin kanssa kumppanuussopimukset urheiluakatemiatoiminnan toteutuksessa ja kehittämisessä. Kumppanuuslajit ovat olleet usean vuoden toiminnassa mukana, järjestävät lajivalmennuksen akatemiaharjoituksiin sekä sitoutuvat toiminnan kehittämiseen urheiluakatemiatoiminnan kriteerien ja ohjeiston mukaisesti.  Kumppanuuslajien tuki on osoitettu lajivalmennuksen tueksi asiantuntijapalveluihin. Asiantuntijapalveluihin sisältyy mm. fyysinen valmennus.  Lajien kanssa jatketaan yhteistä kehittämistä/suunnittelua myös tulevina vuosina. Kumppanuuslajit lukuvuonna 2020-2021: koripallo (Namika/Catz), salibandy (Imatran Voima ja Saipa Sb), jääkiekko (Imatran Ketterä Juniorit ja Saipa Ry), kamppailulajit (MMA Imatra), Uinti (Lappeerannan Uimarit ja Uinti Imatra), yleisurheilu (Lappeenrannan Urheilu-Miehet ja Imatran Urheilijat), Pesäpallo (Pesä Ysit ja Imatran Pallo-Veikot), jalkapallo (PEPO Lappeenranta ja Imatran Palloseura).


Koulutus ja verkostotoiminta


KEHU-kussi (Kehity huippu-urheilijaksi) tuli osaksi lukio-opintoja. Toisen asteen opiskelijoiden on mahdollista osallistua kurssille ympäri maakunnan.

Psyykkinen valmennuksen koulutuskokonaisuus toteutettiin opiskelijoille ja valmentajille etäkoulutuksina syksyllä 2020 ja keväällä. Psyykkisen valmennuksen harjoituskerroilla käytiin läpi urheiluun liittyvää henkistä puolta ja käsiteltiin eri teemoja sen ympärillä. Psyykkinen valmennuksen kokonaisuudesta vastasi Hanna Ropo. Aiheet syksyllä 2020 Tunteet, ajattelu ja motivaatio ja keväällä 2021 Hyvinvinvointia ja psyykkistä suorituskykyä (urheilijan mielenterveyden vahvistaminen), Stressi osana urheilijan elämää, Tavoitteilla menestykseen "huippuvaiheen valmentaja Tuomo Ropon puheenvuoro" sekä käsiteltiin aihetta urheilijan uratarinan näkökulmasta.

Urheiluakatemia järjestää valmentajaverkostotapaamisia. Imatran valmentajaklubi toiminnasta on  
syntynyt pysyvä toimintatapa, jossa valmentajat yli lajirajojen kohtaavat toisensa säännöllisesti,  
jakavat tietoa ja näkemyksiä, ja osallistuvat näin oman toimintaympäristönsä ja itsensä  
kehittämiseen. Tapaamisissa hyödynnetään oman verkoston osaamista sekä valtakunnallisen  
huippu-urheiluverkoston osaajia. Keväällä 2021 klubi laajeni Etelä-Karjalan valmentajaklubiksi.

Klubin toimintaa:

17.11. Urheilutestaus: Ukonniemen testiasema ja testauskäytännöt verkostossa 

7.12 Marko Malvela: Valmennusprosessin kehittäminen huippu-urheilun näkökulmasta 

13.4. Lauri Hakala, Olympikomitea: Määrätietoinen harjoittelu

Lab-ammattikorkeakoulun fysioterapiaopiskelijoita oli mukana akatemiaharjoituksissa tuomassa  
osaamistaan varsinkin kehonhuolto- ja liikkuvuusharjoitteluun sekä testaustoimintaan. 
Työharjoittelun lisäksi fysioterapia opiskelijat tekevät opinnäytetöitä ja projektiopintoja  
akatemiaympäristössä. Akatemiaympäristö tarjoaa amk:n opiskelijalle oppimisalustan yhdessä  
EKLU:n muiden toimialojen kanssa. Vuonna 2020-2021 EKLU:ssa oli 18 fysioterapiaharjoittelijaa.

Urheiluakatemian asiantuntijaverkostotoiminnan toimintamallin rakentaminen käynnistyi loppu vuodesta 2020. Kokonaisuuteen kuuluu asiantuntijaverkoston kokoaminen, palveluiden muotoilu ja verkostotoiminnan aloittaminen. Asiantuntijaverkosto tulee rakentumaan valmentautumisen tueksi akatemiaympäristöön ja osittain myös laajemmin seurakentän tarpeisiin.


Muita nostoja


Koronapandemia

Maaliskuussa alkanut koronapandemia aiheutti vuoden 2020 aikana toimenpiteitä kaikkialla eikä urheilu  
puolikaan jäänyt siinä varjoon. Kevätlukukausi vietiin loppuun etäopiskelujen merkeissä, mutta urheilussa  
otettiin käyttöön ennakkoluulottomasti etävalmennustavat, joilla mahdollistettiin harjoittelun jatkuminen.  
Urheiluakatemiatoiminnassa lisäksi keväällä järjestettiin etäluentoja, jotka toimivat samalla myös  
ajatuksien vaihtokanavina tässä jokaisen kohtaamassa uudessa tilanteessa.  
Syyslukukausi päästiin lähes maaliin ilman koronan vaikutuksia, kunnes aivan loppuvuodesta tilanne taas  
pakotti karsimaan turhia kontakteja ja siirtymään osittain omatoimiseen harjoitteluun. Työkalut olivat 
keväältä valmiina näihin järjestelyihin.Onnistuneella verkostoyhteistyöllä olemme pystyneet tarjoamaan harjoitusmahdollisuudet eri keinoin sekä  valtakunnallisille/kansainvälisille huipuillemme, mutta myös yläkouluissa ja toisella asteella opiskeleville  
nuorille. 


Urheiluakatemiastipendit peruskoulun päättäneille 

Urheiluakatemiastipendit myönnettiin tänä keväänä peruskoulunsa päättäville urheiluakatemialaisille, jotka ovat toimineet esimerkillisesti sekä koulussa että urheilutoiminnassa. Aamuharjoittelumahdollisuuden aktiivinen hyödyntäminen ja asenne opiskeluissa ja urheilussa olivat myös myöntämisperusteita.

Stipendit 2021: Ida Huhtala Kimpisen koulu, Patrik Pesonen Kimpisen koulu, Roope Seppänen Kesämäen koulu, Hertta Härkönen Kesämäen koulu, Minttu Ahvo Kosken koulu, Daniel Urpalainen Itä-Suomen koulu, Lauri Vakkilainen Mansikkalan koulu ja Meeri Riiali Mansikkalan koulu.



Urheiluakatemialle lanseerattiin TOP TEAM

Etelä-Karjalan Urheiluakatemialle on perustettu urheilijoiden Top Team. Urheiluakatemian tarkoituksena on tukea teamiin valittujen urheilijoiden matkaa kohti lajinsa valtakunnallista ja kansainvälistä kärkeä. Top Teamin myötä halutaan lisätä yhteistyötä urheilijan, valmentajan ja taustajoukkojen kanssa sekä auttaa urheilijaa saavuttamaan asiantuntijapalveluita valmentautumisensa tueksi. Asiantuntijapalveluita voivat olla esimerkiksi fyysinen valmennus, ravintovalmennus, hieronta tai urheilijan terveyspalvelut. Kokonaisuus suunnitellaan yhdessä urheilijan ja valmentajan kanssa.

Teamiin mukaan pystyi hakemaan urheiluakatemian sisäisellä haulla. Teamiin ensimmäisenä valitut urheilijat ovat judoka Joonas Haikulainen (Lappeenrannan judoseura Kamiza), uimari Niko Matela (Lappeenrannan Uimarit), pesäpalloilija Essi Rytteri (Pesä Ysit) ja kivääriampuja Emmi Hyrkäs (Simpeleen Hahlo).

Tutustu TOP TEAMIIN täältä.


Ukonniemen testausasema

Marraskuussa avautui Imatran kaupungin ja EKLU:n yhteistyöllä testausasema Ukonniemi areenalle. Testausasemaa voivat hyödyntää niin ammattiurheilijat kuin kuntoliikkujat. Asema vie Ukonniemen aluetta entistä enemmän urheiluopistomaiseen suuntaan. Testausaseman monipuolisten testien avulla urheilijoiden ja harrastajien kuntoa voidaan testata luotettavasti nykyaikaisin menetelmin. Suurin osa testausvälineistä on liikuteltavia, joten ne voidaan viedä urheilijoiden luo: esimerkiksi Urheilutalolle, jäähalliin, jalkapallokentälle tai hiihtoladulle. Urheiluakatemiaurheilijoille tehtiin laitteistolla monia testejä vuoden 2020 aikana. 


Monipuolinen toimintavuosi takana ja elokuussa startataan taas uusin suunnitelmin.

Hyvää kesää kaikille!