Metsä Group tukee nuorten urheilijoiden arkea urheiluakatemioissa

26.10.2021

Suomen Olympiakomitean ja Metsä Groupin yhteistyö keskittyy nuorten urheiluvalmennuksen tukemiseen. Metsä Groupin vuosittain jakamien stipendien turvin Suomen urheiluakatemioiden valmentajat ovat voineet tehdä pitkäjänteistä valmennustyötä eri paikkakunnilla ympäri Suomen. Etelä-Karjalan Urheiluakatemia on yksi stipendinsaajista.


Kesämäen, Kimpisen ja Sammonlahden koulut Lappeenrannassa ovat mukana Olympiakomitean valtakunnallisessa urheiluyläkouluohjelmassa. Ohjelman tavoitteena on luoda toimintaympäristö, joka tukee mahdollisimman hyvin opiskelun ja urheilun yhteensovittamista.

Metsä Groupin stipendi mahdollistaa sen, että Kesämäen koulun liikunnanopettaja Markus Iitiä vetää joka torstaiaamu klo 8–10 yleisvalmennusta akatemiaohjelmassa mukana oleville 7. luokan oppilaille ja niille 8. ja 9. luokan oppilaille, joille oma urheiluseura ei pysty järjestämään valmennusta samaan aikaan.

– Tavoitteellisesti harjoittelevalle nuorelle urheiluyläkoulu tarjoaa liikuntaa koulupäivien sisälle jopa 10 tuntia viikossa. Harjoittelu sovitetaan lukujärjestykseen niin, että muut oppiaineet eivät kärsi. Urheiluyläkoulussa tavoitteena on 20 viikkotuntia liikuntaa ja lajiharjoittelua yhteensä, Iitiä kertoo.

Iitiä pitää yleisvalmennusta tärkeänä kaikkien lajien nuorille urheilijoille. Toimittuaan yli 20 vuotta liikunnanopettajana ja valmentajana hän on pannut merkille huolestuttavan kehityksen.

– Yleisesti ottaen jopa urheilevien lasten liikunnallisuus on vähentynyt. On paljon superlahjakkaita aktiiviliikkujia, mutta myös niitä, joilla on suuria ongelmia liikkumisen perustaidoissa.

– Yleisvalmennus on tärkeää, sillä monipuolinen treeni antaa valmiuksia moniin eri lajeihin. Varhaisen erikoistumisen lajeja on oikeastaan vain kaksi: uinti ja telinevoimistelu. Kaikkiin muihin lajeihin ehtii erikoistua myöhemminkin. Kun liikunnan perustaidot ovat hallinnassa, voi lajisiirtymiä tehdä helpommin.

Iitiä kiittelee alueen urheiluseuroja sujuvasta yhteistyöstä urheiluakatemiaverkoston työssä.

– Lappeenranta on pieni kunta, jossa on vireää urheiluseuratoimintaa. Meillä on toimivat kontaktit joka lajiin ja yhteistyö seurojen ja koulujen välillä pelaa saumattomasti. Kun seuraharjoitteluun tulee taukoja, oppilaat tulevat yleisvalmennukseen. Ensi vuonna Kesämäen urheiluyläkouluun tulee painotuslajit. Ne ovat salibandy, pesäpallo, koripallo, jääpallo ja yksilömailapelit.

Iitiä kiittelee Metsä Groupia valmennustuesta.

– Valmennus on aina pitkäjänteistä työtä. Se vaatii vähintään muutaman vuoden sitoutumista ennen kuin voi odottaa tuloksia. Siksi on tärkeää turvata valmennuksen jatkuvuus. Se vahvistaa myös nuorten urheilijoiden sitoutumista harjoitteluun.

Myös treeniolosuhteet Lappeenrannassa ovat Iitiän mielestä melko hyvät. Yksi toive hänellä kuitenkin on.

– Odotamme päätöstä uuden sisäliikuntahallin rakentamisesta. Se ratkaisisi monta harjoitteluun liittyvää haastetta, sillä saisimme sen myötä todella hienot olosuhteet erityisesti palloilulajien ja yleisurheilun harjoitteluun.

Lisätietoja: Suomen Olympiakomitea: vt. myyntijohtaja Ville Köngäs, puh. 040 962 5463 Metsä Group: viestintäjohtaja Juha Laine, puh. 050 346 0350

Suomen Urheiluakatemiat on 19:n alueellisen urheiluakatemian verkosto, jota Olympiakomitea koordinoi. Valtakunnallisesti mukana on esimerkiksi 160 yläkoulua, noin 400 ammattivalmentajaa ja yhteensä 16 000 urheilijaa. Koko verkoston yhteinen tavoite on, että nuoret voivat saavuttaa potentiaalinsa urheilussa ja muilla elämän aloilla. Tavoitteena on tehdä nuoren urheilijan jokaisesta päivästä sellainen, että sen rakenne on tasapainoinen huomioiden harjoittelun ja koulunkäynnin, mutta myös muun elämän. Lisätietoja #nuorellesiivet kampanjasta: nuorellesiivet.fi