Asiantuntijatoiminta osana valmennusta: Harjoitettavuuskartoitus - monipuolisten perusominaisuuksien mittari

18.11.2022

Harjoitettavuuskartoitus on mittari, joka antaa tietoa urheilijan yleisestä urheilullisuudesta niin valmentajalle kuin urheilijalle itselleen. Harjoitettavuuden on oltava kunnossa, jotta urheilija kestää kovaa lajiharjoittelua. Harjoitettavuus tarkoittaa lajissa kuin lajissa tarvittavien monipuolisten perusominaisuuksien tasapainoa, joka mahdollistaa urheilijan omassa lajissa tarvittavien lajispesifien ominaisuuksien kehittämisen.

Harjoitettavuuskartoituksen testipatteristo on syntynyt urheiluakatemiaverkostossa fysiikkavalmentajien yhteistyöllä ja se on otettu käyttöön valtakunnallisesti pääsääntöisesti valintavaiheen urheilijoille. Harjoitettavuuskartoitus toimii valmentajalle yhtenä ”kenttätestinä”, joka antaa omalta osaltaan informaatiota urheilijan urheilullisuudesta sekä harjoitettavuudesta. Kartoitus koostuu 11 testiliikkeestä ja mittareina ovat liikkuvuus ja voima. Liikkuvuutta tarvitaan, jotta pystyy harjoittelemaan hyvin ja voimaa, jotta sen pystyy tekemään turvallisesti. 


LAUTP:n jalkapalloilijoita harjoitettavuuskartoituksessa. Kuva Essi Kultanen.
Testejä tekemässä fysioterapeutti Janne Mäkinen apunaan LAB ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiharjoittelijoita. Kuva Essi Kultanen.

Kartoituksessa arviointi tehdään liikennevalojen värikoodein: punainen tulos tarkoittaa, että testattavassa osa-alueessa on huomioitavia rajoitteita harjoitettavuuteen, keltainen tulos kertoo, että osa-alueessa on kehitettävää ja vihreä tulos sen, että osa-alue ei aseta rajoitteita harjoitteluun. Kartoitusta toistamalla voidaan seurata punaisten ja keltaisten osa-alueiden kehittymistä. 

Etelä-Karjalan Urheiluakatemiassa harjoitettavuuskartoitus on otettu osaksi vuosikelloa muiden urheiluakatemioiden tavoin. Kartoituksia on tehty useille lajeille. Testaus sovitaan yhdessä lajivalmentajien kanssa ja testauksessa on mukana urheiluakatemian asiantuntija, jolloin harjoittelua voidaan suunnitella yhdessä fyysisen valmennuksen asiantuntijan kanssa testauksen tuloksia peilaten.

Lue myös:

Harjoitettavuus on monipuolisten ominaisuuksien tasapainoa – uudella kartoituksella kehitettävien asioiden jäljille

Harjoitettavuuskartoitus⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠