Työpajat

Sykettä sydämeen -liikuntaseminaarin työpajojen sijainnit Imatran Kylpylän ympäristössä

TYÖPAJAT,  kokoontuminen

1. Siirtymätilanteet, liikuntasali
2. Luonto toimintaympäristönä, laavu
3. Havainnointi, kota
4. Mindfulness, aallonmurtaja
5. Ihan pihalla, frisbeegolf kori
6. Suunnistus, frisbeegolf kori
7. Musapalloilu, kenttä 
8. Lounas (omakustanteinen), ravintola


1. Siirtymätilanteet

Lupa liikkua- liikunnan hyödyntäminen siirtymätilanteissa

Kirsi Klemola vo, Mansikkalan vuoropäiväkoti, Suvi Seppänen liikunnanohjaaja, Imatran liikuntapalvelut (klo 10.00 ja 11.15)

Miten hyödynnät liikuntaa siirtymätilanteissa ja kuinka otat lapsen osallisuuden huomioon? Työpajasta saat käytännön vinkkejä siirtymätilanteiden liikunnallistamiseen sekä siihen miten liikuntavälineitä voi käyttää muulloinkin kuin vain ohjatussa liikuntahetkessä. Toiminnallinen työpaja, jota varten varaa oma älypuhelin mukaan. Pajassa keräämme yhteen myös osallistujien parhaat ideat siirtymätilanteiden liikunnallistamiseen.

2. Luonto toimintaympäristönä

Suomen Latu (klo 11.15, 13.15, 14.30)

Luonto toimintaympäristönä -työpajassa tutustutaan luonnon mahdollisuuksiin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Toiminnallisessa työpajassa käsitellään vasun ja eopsin yhteyttä luontotoimintaan erilaisten luontoleikkien ja -tehtävien kautta. Työpaja pidetään ulkona.

Kouluttajana lastentoiminnan asiantuntija Mari Parikka-Nihti


3. Havainnointi

Motoristen taitojen havainnointi

Henna Viuhkonen, vo, Joutsenon päiväkoti (klo 10.00, 13.15, 14.30)
Miten, millä keinoilla ja milloin havainnoidaan?

Motoristen taitojen havainnoinnin tavoitteena on luoda myönteinen, kehitystä ja oppimista edistävä kuva lapsen yksittäisistä taidoista, kokonaiskehityksestä sekä oppimiseen vaikuttavista tekijöistä. Käymme läpi, kuinka kehityksellisiä vaikeuksia voidaan tunnistaa ja tukea. Pajalla tutustutaan valmiiseen materiaaliin, jonka pohjalta kasvattajien on helppoa lähteä havainnointia toteuttamaan. Työpaja pidetään ulkona.


4. Mindfulness

Mindfulness-hetki kasvattajalle

Anni Siltala-Varis, Mindfulness MBSR – ohjaaja, Lasten ja nuorten mindfulness-ohjaaja, Sosionomi (amk), varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuus (klo 10, 11.15)

Tietoisuusharjoituksia arkeen aikuisille ja lapsille. Tietoisen läsnäolon harjoitukset auttavat elämään hetkessä ja vaikuttavat myönteisesti mm. hyvinvointiin, oppimiseen ja keskittymiseen. Työpaja pidetään ulkona.


5. Ihan pihalla

Sikke Korhonen, varhaiskasvatuksen liikunnan asiantuntija, EKLU (klo 10.00, 11.15)

Ihan pihalla työpaja avaa käytännönläheisesti varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset. Pajassa käydään leikkien avulla läpi, miten suosituksia voidaan toteuttaa ulkona pedagogisia tavoitteita edistäen. Työpaja pidetään ulkona ja toiminnan ohella keskustellaan yhdessä.


6. Suunnistus

Koulu kartalla – suunnistaen lisää liikettä

Risto Karjalainen, Nuori Suunta-kouluttaja, Suomen Suunnistusliitto (klo 13.15, 14.30)

Suunnistusopetuksen vinkkejä varhaiskasvattajille käytännön harjoitusten ja materiaalien avulla. Toiminnallisia harjoituksia, jotka sopivat erilaisiin ympäristöihin ja vaikka varsinaista karttaa ei olisikaan. Suunnistaa voi myös esim. tötsien ja ämpäreiden avulla. Miten suunnitella sopiva piharata lapsille ja miten voi hyödyntää paikallista seuraa karttojen kanssa? Pajasta myös linkit tulostettaviin materiaaleihin sisätuokioihin. Työpaja pidetään ulkona.


7. Musapalloilu

Pustan ja Pampan musapalloilu

Toni Räisänen, seurakehittäjä, Palloliitto Eteläinen alue (klo 13.15, 14.30)

Musapalloilutunti tukee kehonhallintaa, jalkojen motoriikkaa ja rytmiikan kehittymistä. Musiikin välittömät vaikutukset aivotoimintaan oppimistilanteessa perustuvat musiikin luomaan tunnelmaan ja tahdistumiseen.

Kokonaisuuteen kuuluu:

  • valmiiksi laaditut liikuntatehtävät
  • musiikkina monille tuttu Vauhtivarpaat
  • käytännönläheinen koulutus ohjaajille

Musapalloilu-vihkonen pdf-muodossa

Työpaja pidetään ulkona.